Ostrygi zapiekane dla smakoszy

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
6 porcji
łatwe
40 min

Zazwyczaj jada się je na surowo lub z cytryną, octem i/lub solonym masłem. Teraz możesz spróbować ostryg zapiekanych! Tutaj proponujemy dodatek na bazie białego wina, szalotki, crème fraîche i tartego sera. To świetny sposób, aby ostrygi były lekko chrupiące po upieczeniu w piekarniku ;-)

Składniki

6

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania30 min
  • Ostrygi zapiekane dla smakoszy - Przygotowanie krok 1Otwórz ostrygi i usuń pierwszą, a następnie drugą wodę. Umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ostrygi zapiekane dla smakoszy - Przygotowanie krok 2Podsmaż posiekaną szalotkę na oliwie z oliwek. Dodaj białe wino i śmietanę, a następnie redukuj przez kilka minut.
  • Ostrygi zapiekane dla smakoszy - Przygotowanie krok 3Gdy sos zgęstnieje, polej nim ostrygi i posyp startym serem.
  • Ostrygi zapiekane dla smakoszy - Przygotowanie krok 4Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
  • Ostrygi zapiekane dla smakoszy - Przygotowanie krok 5I voilà, twoje ostrygi zapiekane są gotowe!

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: