Pierożki nadziewane pieczarkami i szpinakiem

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
3 h 10 m

Na prostą i efektowną przystawkę nie ma nic lepszego niż roladki z ciasta francuskiego! Tutaj postanowiliśmy wypełnić je pieczarkami i szpinakiem, co jest idealnym sposobem, aby cała rodzina jadła warzywa ;-) To również świetny pomysł na aperitif!

Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania55 min
  • Pierożki nadziewane pieczarkami i szpinakiem - Przygotowanie krok 1Roztop masło z oliwą z oliwek na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojone w plasterki grzyby i posiekaną szalotkę i smaż przez 5 do 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i gałką muszkatołową.
  • Pierożki nadziewane pieczarkami i szpinakiem - Przygotowanie krok 2Dodaj szpinak i smaż, aż się rozpuści. Wlej śmietankę warzywną i redukuj przez około 10 minut. Schłodź przez dwie godziny.
  • Pierożki nadziewane pieczarkami i szpinakiem - Przygotowanie krok 3Za pomocą miski wyciąć krążki z ciasta francuskiego. Umieść nadzienie na połowie krążka, pozostawiając margines.
  • Pierożki nadziewane pieczarkami i szpinakiem - Przygotowanie krok 4Złóż wypełniony okrąg na pół. Dobrze dociśnij brzegi do siebie i złóż brzegi, aby uszczelnić rogalik. Umieść rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  • Pierożki nadziewane pieczarkami i szpinakiem - Przygotowanie krok 5Narysuj wzory na wierzchu nożem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20 do 25 minut w temperaturze 180°C.
  • Pierożki nadziewane pieczarkami i szpinakiem - Przygotowanie krok 6A teraz pierożki są gotowe!

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: