Łatwe domowe bliny!
Na aperitif znaleźliśmy idealny przepis na dodatki tak różnorodne, jak smaczne: bliny ! Te puszyste mini naleśniki dodadzą delikatnego akcentu do posiłku. Oprócz tego, że są łatwe w przygotowaniu, nie ma potrzeby wyciągania wagi z szafek! Można je przygotować w jogurtownicy lub za pomocą łyżki. Krótko mówiąc, kusisz się?
Składniki
Przygotowanie
- Wlej jogurt grecki do miski i dodaj jajko. Dobrze wymieszać. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto można schłodzić przykryte folią spożywczą lub użyć od razu.
- Umieść patelnię na średnim ogniu i gdy będzie gorąca, natłuść dno. Uformuj bliny, upuszczając około 1 łyżeczki ciasta na patelnię.
- Można oczywiście zrobić większe, grubsze bliny... Gdy ciasto zacznie bulgotać, odwróć bliny na drugą stronę.
- Zdejmij z ognia, gdy wszystkie będą złotobrązowe i powtórz operację z resztą ciasta.
- Teraz bliny są gotowe do dekoracji!
Obserwacje
Czym mogę zastąpić jogurt grecki?
Można go bez obaw zastąpić innym zwykłym jogurtem.
Czy ciasto powinno odpocząć?
W przypadku tego przepisu nie jest to konieczne, ale jeśli chcesz, możesz włożyć ciasto do lodówki przykryte folią spożywczą.
Czy mogę zrobić bliny w różnych rozmiarach?
Możesz zrobić bliny dowolnej wielkości. Gdy ciasto zacznie bulgotać, odwróć bliny i poczekaj, aż nabiorą złotego koloru, zanim zdejmiesz je z ognia.
Jak przygotować ten przepis bez wagi?
Możesz polegać na oznaczeniach wagi na jogurcie greckim. Potrzebny będzie 1 pojemnik jogurtu (150 g), 1 pojemnik mąki (można również odmierzyć 4 łyżki stołowe), 1 jajko, pół opakowania proszku do pieczenia i odrobina soli. W razie potrzeby można podwoić ilości.
Czy ciasto może być aromatyzowane?
Do ciasta można dodać przyprawy lub zioła, aby nadać blinom smak!
Jakie są najlepsze dodatki do blinów?
Najlepsze dodatki do blinów znajdziesz tutaj. Znajdziesz tu wiele pomysłów na dodatki: ryby, warzywa... Każdy znajdzie coś dla siebie. Zachęcamy do przeglądania naszej strony w poszukiwaniu ulubionych dodatków!
Jak przechowywać bliny?
Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni.
Czy bliny można zamrażać?
Bliny można oczywiście mrozić bez obaw, ale należy pamiętać o zachowaniu odstępów, aby się nie skleiły. Możesz umieścić je wcześniej na tacy, a następnie kontynuować zamrażanie w torebce do zamrażania lub zawinąć je oddzielnie w folię spożywczą, a następnie umieścić całość w torebce do zamrażania.