Słodko-kwaśne ogórki: szybki i smaczny dodatek na lato!
Szukasz letniego dodatku do dań mięsnych lub rybnych? Podaliśmy już przepis na świeże, marynowane cukinie bez gotowania, ale dziś chcemy zaproponować inny smaczny i bardzo łatwy w przygotowaniu pomysł: słodko-kwaśne ogórki. Wypróbuj go w domu, będziesz potrzebować bardzo niewielu składników i jest to tanie danie bez gotowania, które możesz również podać jako aperitif. Wyjątkowy smak słodko-kwaśnych ogórków zachwyci każdego. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku, aby zrobić je w domu już teraz!
Składniki
Materiały
- deska do krojenia
- nóż
- hermetyczny pojemnik (lub miska)
Przygotowanie
- Najpierw umyj ogórki pod wodą, dobrze ścierając również skórkę. Następnie pokrój je na plasterki
- Umieść je w durszlaku. Posypać gruboziarnistą solą i wymieszać rękami.
- Umieść obciążnik na ogórkach (my użyliśmy szklanej miski) i pozwól im stracić część wody roślinnej przez co najmniej 20 minut.
- Teraz szybko opłucz je pod wodą, osusz czystą ściereczką (lub ręcznikiem papierowym) i umieść w pojemniku, którego będziesz używać do przechowywania
- Teraz wlej wodę i ocet z białego wina do rondelka, a następnie dodaj różowy pieprz, obrany ząbek czosnku, cukier i liście mięty.
- Po zagotowaniu kontynuować gotowanie przez około 4 do 5 minut.
- Wyjąć czosnek z preparatu i wlać go do pojemnika z ogórkami. Gdy wszystko ostygnie, zamknij pojemnik, umieść go w lodówce i pozwól ogórkom marynować się przez co najmniej trzy do czterech godzin przed podaniem.
- Słodko-kwaśne ogórki są gotowe!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać ogórki słodko-kwaśne?
Maksymalnie 3 dni w szczelnym pojemniku lub w misce przykrytej folią spożywczą.
Czego mogę użyć zamiast mięty?
Ogórki słodko-kwaśne można przyrządzać z różnymi ziołami. Zamiast mięty można użyć liści laurowych lub świeżego rozmarynu.
Czego mogę użyć zamiast różowego pieprzu?
Sprawdzą się również ziarenka czarnego pieprzu.
Czego mogę użyć zamiast hermetycznego pojemnika?
Ogórki słodko-kwaśne można również przygotować w misce. Przed przechowywaniem w lodówce dobrze przykryć folią spożywczą.