Słodko-kwaśne ogórki: szybki i smaczny dodatek na lato!

zagłosuj teraz
Przekąska
2 porcji
łatwe
3 h 30 m

Szukasz letniego dodatku do dań mięsnych lub rybnych? Podaliśmy już przepis na świeże, marynowane cukinie bez gotowania, ale dziś chcemy zaproponować inny smaczny i bardzo łatwy w przygotowaniu pomysł: słodko-kwaśne ogórki. Wypróbuj go w domu, będziesz potrzebować bardzo niewielu składników i jest to tanie danie bez gotowania, które możesz również podać jako aperitif. Wyjątkowy smak słodko-kwaśnych ogórków zachwyci każdego. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku, aby zrobić je w domu już teraz!


Składniki

2
Szacowany koszt: 2.35 (1.18€/porcja)

Materiały

  • deska do krojenia
  • nóż
  • hermetyczny pojemnik (lub miska)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania3 h
  • Słodko-kwaśne ogórki: szybki i smaczny dodatek na lato! - Przygotowanie krok 1Najpierw umyj ogórki pod wodą, dobrze ścierając również skórkę. Następnie pokrój je na plasterki
  • Słodko-kwaśne ogórki: szybki i smaczny dodatek na lato! - Przygotowanie krok 2Umieść je w durszlaku. Posypać gruboziarnistą solą i wymieszać rękami.
  • Słodko-kwaśne ogórki: szybki i smaczny dodatek na lato! - Przygotowanie krok 3Umieść obciążnik na ogórkach (my użyliśmy szklanej miski) i pozwól im stracić część wody roślinnej przez co najmniej 20 minut.
  • Słodko-kwaśne ogórki: szybki i smaczny dodatek na lato! - Przygotowanie krok 4Teraz szybko opłucz je pod wodą, osusz czystą ściereczką (lub ręcznikiem papierowym) i umieść w pojemniku, którego będziesz używać do przechowywania
  • Słodko-kwaśne ogórki: szybki i smaczny dodatek na lato! - Przygotowanie krok 5Teraz wlej wodę i ocet z białego wina do rondelka, a następnie dodaj różowy pieprz, obrany ząbek czosnku, cukier i liście mięty.
  • Słodko-kwaśne ogórki: szybki i smaczny dodatek na lato! - Przygotowanie krok 6Po zagotowaniu kontynuować gotowanie przez około 4 do 5 minut.
  • Słodko-kwaśne ogórki: szybki i smaczny dodatek na lato! - Przygotowanie krok 7Wyjąć czosnek z preparatu i wlać go do pojemnika z ogórkami. Gdy wszystko ostygnie, zamknij pojemnik, umieść go w lodówce i pozwól ogórkom marynować się przez co najmniej trzy do czterech godzin przed podaniem.
  • Słodko-kwaśne ogórki: szybki i smaczny dodatek na lato! - Przygotowanie krok 8Słodko-kwaśne ogórki są gotowe!

Obserwacje

Jak długo można przechowywać ogórki słodko-kwaśne?
Maksymalnie 3 dni w szczelnym pojemniku lub w misce przykrytej folią spożywczą.

Czego mogę użyć zamiast mięty?
Ogórki słodko-kwaśne można przyrządzać z różnymi ziołami. Zamiast mięty można użyć liści laurowych lub świeżego rozmarynu.

Czego mogę użyć zamiast różowego pieprzu?
Sprawdzą się również ziarenka czarnego pieprzu.

Czego mogę użyć zamiast hermetycznego pojemnika?
Ogórki słodko-kwaśne można również przygotować w misce. Przed przechowywaniem w lodówce dobrze przykryć folią spożywczą.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+