Brigadeiro, małe brazylijskie słodycze

zagłosuj teraz
Przekąski
15 porcji
łatwe
30 min

Te piękne brazylijskie słodycze wykonane z zaledwie 4 składników będą Twoim towarzyszem w każdej przerwie w ciągu dnia!


Składniki

15
Szacowany koszt: 2.48 (0.17€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania10 min

  • Brigadeiro, małe brazylijskie słodycze - Przygotowanie krok 1Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Dodać mleko skondensowane i kakao.
  • Brigadeiro, małe brazylijskie słodycze - Przygotowanie krok 2Mieszać drewnianą łyżką na małym ogniu, aż mieszanina zacznie odchodzić od dna patelni (około 10 minut).
  • Brigadeiro, małe brazylijskie słodycze - Przygotowanie krok 3Wlać mieszaninę do wysmarowanego masłem naczynia i pozostawić do ostygnięcia.
  • Brigadeiro, małe brazylijskie słodycze - Przygotowanie krok 4Gdy mieszanina będzie zimna, nałóż odrobinę oleju na dłonie, a następnie nabierz odrobinę mieszaniny łyżeczką i uformuj w kulkę.
  • Brigadeiro, małe brazylijskie słodycze - Przygotowanie krok 5Następnie obtocz małą kulkę w czekoladowym wermiszelu i umieść ją w pudełku na słodycze. I voilà!

Obserwacje

Historia: Chociaż pochodzenie tych słodyczy jest nadal niejasne, jedno ze źródeł mówi, że zostały one nazwane na cześć brygadiera Eduardo Gomesa, który kilkakrotnie kandydował na prezydenta Brazylii i którego żeński fanklub stworzył tę miękką, czekoladową słodycz na jego cześć!

Czekolada: Aby uzyskać bardzo czekoladowy efekt, wybierz kakao bez dodatku cukru, w przeciwieństwie do czekolady w proszku, która jest słodsza, ale mniej intensywna.

Czasgotowania: 10 minut gotowania to minimum; lepiej, aby masa była zbyt gęsta niż zbyt rzadka.

Dekorowanie: Istnieje wiele sposobów na udekorowanie tego wyrobu cukierniczego. Tarty kokos, migdały, kolorowe wermiszel... Daj się ponieść kreatywności, a Twoje małe kęsy będą równie piękne, co pyszne! :-)

Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia, aby zapobiec zmiękczeniu tekstury!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+