Ciasto nega maluca z lukrem brigadeiro

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
łatwe
50 min

Ciasto nega maluca to typowe brazylijskie ciasto czekoladowe. Jest to proste, ręcznie oblewane ciasto, które różni się od innych ciast czekoladowych tym, że jest przygotowywane z gorącą wodą (zamiast mleka) i olejem (zamiast masła). Naturalnie bez laktozy, ten przepis jest dosłownie częścią naszego dzieciństwa. Zrobiliśmy również lukier brigadeiro, ponieważ jesteśmy w temacie Brazylii, ale jest to opcjonalne, samo ciasto jest już miękkie i smaczne. Sprawdź nasz przepis krok po kroku i spraw sobie przyjemność już dziś!


Składniki

12

Ciasto:

Lukier Brigadeiro:

Szacowany koszt: 2.55 (0.21€/porcja)

Materiały


Podobne przepisy

Ciasto guinness, ciasto piwne guinness


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min

Obserwacje

Co to jest nega maluca?
Nega maluca to nazwa brazylijskiego ciasta czekoladowego bez mleka, ponieważ zostało ono zastąpione gorącą wodą.

W jakiej temperaturze należy piec nega maluca?
Piecz w temperaturze 180°C przez 30 do 40 minut. Zawsze używaj testu wykałaczki.

Jak długo ciasto nega maluca może być przechowywane w lodówce?
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

Czy mogę zamrozić ciasto nega maluca?
Tak, bez problemu.

Czego powinienem użyć, czekolady w proszku, mleka czekoladowego czy kakao w proszku?
Wszystko zależy od gustu, pamiętając, że czekolada w proszku zawiera już cukier.

Dlaczego ciasto nega maluca?
Popularna historia głosi, bez dowodów, że ciasto nega maluca zostało stworzone przez niewolnicę, która była uważana za szaloną. PS: wspominamy tylko nazwę ciasta.

Czy mogę zrobić ciasto bez lukru brigadeiro?
Oczywiście! Czekoladowe ciasto nega maluca to podstawowe ciasto; możesz cieszyć się nim z lukrem, nadzieniem lub oczywiście.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+