Ciasto nega maluca z lukrem brigadeiro

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
łatwe
50 min

Ciasto nega maluca to typowe brazylijskie ciasto czekoladowe . Jest to proste, ręcznie oblewane ciasto, które różni się od innych ciast czekoladowych tym, że jest przygotowywane z gorącą wodą (zamiast mleka) i olejem (zamiast masła). Naturalnie bez laktozy, ten przepis jest dosłownie częścią naszego dzieciństwa. Zrobiliśmy również lukier brigadeiro, ponieważ jesteśmy w temacie Brazylii, ale jest to opcjonalne, samo ciasto jest już miękkie i smaczne. Sprawdź nasz przepis krok po kroku i spraw sobie przyjemność już dziś!


Składniki

12

Ciasto:

Lukier Brigadeiro:

Szacowany koszt: 2.55 (0.21€/porcja)

Materiały

  • Misa
  • Fouet (trzepaczka druciana)

Podobne przepisy

Ciasto guinness, ciasto piwne guinness


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min
  • Ciasto Nega maluca z lukrem brigadeiro - Przygotowanie krok 1Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce ubij jajka i cukier trzepaczką.
  • Ciasto Nega maluca z lukrem brigadeiro - Przygotowanie krok 2Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj kakao (czekoladę), olej i gorącą wodę. Wymieszać razem.
  • Ciasto Nega maluca z lukrem brigadeiro - Przygotowanie krok 3Na koniec mąka i drożdże.
  • Ciasto Nega maluca z lukrem brigadeiro - Przygotowanie krok 4Upewnij się, że wszystko jest równe i wlej ciasto do natłuszczonej formy.
  • Ciasto Nega maluca z lukrem brigadeiro - Przygotowanie krok 5Piec w temperaturze 180°C przez 30 do 40 minut. Sprawdzić wykałaczką. Wyjąć. Po wystygnięciu wyjąć z formy.
  • Ciasto Nega maluca z lukrem brigadeiro - Przygotowanie krok 6Polewa Brigadeiro:
    W rondelku na średnim ogniu najpierw wymieszać mleko i kakao.
  • Ciasto Nega maluca z lukrem brigadeiro - Przygotowanie krok 7Następnie mleko skondensowane i masło.
  • Ciasto Nega maluca z lukrem brigadeiro - Przygotowanie krok 8Ciągle mieszać do momentu ugotowania i lekkiego zgęstnienia, 10 do 15 minut.
  • Ciasto Nega maluca z lukrem brigadeiro - Przygotowanie krok 9Polać ciasto, gdy jest jeszcze gorące.
  • Ciasto Nega maluca z lukrem brigadeiro - Przygotowanie krok 10Gotowe. Smacznego!

Obserwacje

Co to jest nega maluca?
Nega maluca to nazwa brazylijskiego ciasta czekoladowego bez mleka, ponieważ zostało ono zastąpione gorącą wodą.

W jakiej temperaturze należy piec nega maluca?
Piecz w temperaturze 180°C przez 30 do 40 minut. Zawsze używaj testu wykałaczki.

Jak długo ciasto nega maluca może być przechowywane w lodówce?
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

Czy mogę zamrozić ciasto nega maluca?
Tak, bez problemu.

Czego powinienem użyć, czekolady w proszku, mleka czekoladowego czy kakao w proszku?
Wszystko zależy od gustu, pamiętając, że czekolada w proszku zawiera już cukier.

Dlaczego ciasto nega maluca?
Popularna historia głosi, bez dowodów, że ciasto nega maluca zostało stworzone przez niewolnicę, która była uważana za szaloną. PS: wspominamy tylko nazwę ciasta.

Czy mogę zrobić ciasto bez lukru brigadeiro?
Oczywiście! Czekoladowe ciasto nega maluca to podstawowe ciasto; możesz cieszyć się nim z lukrem, nadzieniem lub oczywiście.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+