Ciasteczka z ciasta francuskiego speculoos - szybkie i łatwe do zrobienia
Znasz naszą miłość do ciasteczek speculoos, prawda? Czy to w formie tiramisu, sernika czy musu w verrines, speculoos można łatwo zaadaptować na deser lub przekąskę. Z niewielu składników i w zaledwie kilka minut przygotuj ten ekspresowy deser z pastą speculoos, którą połączysz z chrupkością ciasta francuskiego. Dodaj okruchy speculoos, roztopione smarowidło i cukier puder do ciastek, aby uzyskać jeszcze więcej przyjemności!
Składniki
Materiały
- 1 szczotka
- 1 nóż
Przygotowanie
- Rozłóż speculoos na połowie powierzchni prostokątnego ciasta francuskiego. Złożyć ciasto na pół.
- Z ciasta wyciąć paski o szerokości około 1 cm.
- Skręć paski.
- Owinąć skręty wokół siebie.
- Ułóż herbatniki na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Posmarować białkiem jajka i posypać okruchami speculoos.
- Piec ciastka w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut.
- Teraz ciasteczka z ciasta francuskiego speculoos są gotowe! Posyp cukrem pudrem i skrop roztopionym kremem, aby uzyskać maksymalną przyjemność!
Obserwacje
Czy te ciastka można zamrozić?
Tak, ciasteczka z ciasta francuskiego można zamrażać.
Jak długo będą przechowywane?
Ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez około 5 dni.
Czy mogę zastąpić pastę do smarowania?
Pastę do smarowania można zastąpić pastą czekoladową, pastą z orzechów laskowych, a nawet pastą pistacjową!
Nie wahaj się wypróbować połączenia masła orzechowego (w środku), roztopionej czekolady i pokruszonych orzeszków ziemnych (na wierzchu), aby uzyskać wersję Snickers!
Czy mogę użyć tradycyjnego ciasta francuskiego?
Tak, możesz użyć okrągłego ciasta francuskiego, ale ciasteczka nie będą miały tego samego rozmiaru.
Czy ten deser jest bezglutenowy?
Pasta o smaku speculoos i speculoos zawierają gluten. Jeśli chcesz użyć innej pasty, która nie zawiera glutenu, możesz bez obaw zastąpić klasyczne ciasto francuskie bezglutenowym ciastem francuskim!