Ciasteczka francuskie ze speculoos - szybkie i łatwe do zrobienia

zagłosuj teraz
Przekąski
16 porcji
łatwe
30 min

Znasz naszą miłość do ciasteczek speculoos, prawda? Czy to w formie tiramisu, sernika czy musu w verrines, speculoos można łatwo zaadaptować na deser lub przekąskę. Z niewielu składników i w zaledwie kilka minut przygotuj ten ekspresowy deser z pastą speculoos, którą połączysz z chrupkością ciasta francuskiego. Dodaj okruchy speculoos, roztopione smarowidło i cukier puder do ciastek, aby uzyskać jeszcze więcej przyjemności!

Składniki

16

Materiały

  • 1 pędzel
  • 1 nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania5 min
Gotowania15 min
  • Ciasteczka francuskie ze speculoos - szybkie i łatwe do zrobienia - Przygotowanie krok 1Rozłóż pastę do smarowania o smaku speculoos na połowie powierzchni prostokątnego ciasta francuskiego. Złóż ciasto na pół.
  • Ciasteczka francuskie ze speculoos - szybkie i łatwe do zrobienia - Przygotowanie krok 2Z ciasta wyciąć paski o szerokości około 1 cm.
  • Ciasteczka francuskie ze speculoos - szybkie i łatwe do zrobienia - Przygotowanie krok 3Skręć paski.
  • Ciasteczka francuskie ze speculoos - szybkie i łatwe do zrobienia - Przygotowanie krok 4Owiń skręty wokół siebie.
  • Ciasteczka francuskie ze speculoos - szybkie i łatwe do zrobienia - Przygotowanie krok 5Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj białkiem jajka i posyp okruchami speculoos.
  • Ciasteczka francuskie ze speculoos - szybkie i łatwe do zrobienia - Przygotowanie krok 6Piec ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut.
  • Ciasteczka francuskie ze speculoos - szybkie i łatwe do zrobienia - Przygotowanie krok 7Teraz ciasteczka z ciasta francuskiego ze speculoos są gotowe! Posyp cukrem pudrem i skrop roztopionym kremem, aby uzyskać maksymalną przyjemność!

Obserwacje

Czy te ciastka można zamrozić?
Tak, ciasteczka z ciasta francuskiego można zamrażać.

Jak długo będą przechowywane?
Ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez około 5 dni.

Czy mogę zastąpić pastę do smarowania?
Pastę do smarowania można zastąpić pastą czekoladową, pastą z orzechów laskowych, a nawet pastą pistacjową!
Nie wahaj się wypróbować połączenia masła orzechowego (w środku), roztopionej czekolady i pokruszonych orzeszków ziemnych (na wierzchu), aby uzyskać wersję Snickers!

Czy mogę użyć tradycyjnego ciasta francuskiego?
Tak, możesz użyć okrągłego ciasta francuskiego, ale ciasteczka nie będą miały tego samego rozmiaru.

Czy ten deser jest bezglutenowy?
Pasta o smaku speculoos i speculoos zawierają gluten. Jeśli chcesz użyć innej pasty, która nie zawiera glutenu, możesz bez obaw zastąpić klasyczne ciasto francuskie bezglutenowym ciastem francuskim!

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: