Domowa gianduja, super prosty włoski przepis idealny do kawy!

zagłosuj teraz
Przekąski
4 porcji
łatwe
1 h

Dziś przedstawiamy włoskiego kuzyna pralin: tak, miłośnicy orzechów laskowych, czeka na Was kolejny smakołyk z tym cudownym produktem. Jest łatwy w przygotowaniu i stanowi idealny dodatek do przerwy na kawę lub herbatę. Pozwólcie sobie odkryć nasz szczegółowy przepis na Gianduja, a przede wszystkim czeka Was smakołyk :-)

Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania40 min
Gotowania10 min
  • Domowa gianduja, super prosty włoski przepis idealny do kawy! - Przygotowanie krok 1Umieść orzechy laskowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut.
  • Domowa gianduja, super prosty włoski przepis idealny do kawy! - Przygotowanie krok 2Wyjmij orzechy laskowe i pozostaw do ostygnięcia, a następnie usuń z nich skórkę, obracając je w dłoniach. Można również umieścić je w durszlaku i potrząsać nim, aż większość skórki zostanie usunięta.
  • Domowa gianduja, super prosty włoski przepis idealny do kawy! - Przygotowanie krok 3Rozpuść czekoladę. Posiekaj orzechy laskowe w rozdrabniaczu. Dodaj cukier puder i miksuj, aż uzyskasz płynną masę. Dodaj czekoladę i ponownie zmiksuj.
  • Domowa gianduja, super prosty włoski przepis idealny do kawy! - Przygotowanie krok 4Gdy masa będzie gładka, przełóż ją do formy lub na blachę do pieczenia i wytnij ciastka. Umieść w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut, aby stwardniały.
  • Domowa gianduja, super prosty włoski przepis idealny do kawy! - Przygotowanie krok 5Wyjmij z formy i delektuj się dobrą kawą! ;-)

Sprzęt do gotowania

mikser
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: