Domowa gianduja, super prosty włoski przepis, który jest idealny do kawy!
zagłosuj teraz
Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam włoskiego kuzyna pralin: tak, miłośnicy orzechów laskowych, czeka na Was kolejny smakołyk z tym cudownym produktem. Jest tak łatwy w przygotowaniu i stanowi idealny dodatek do przerwy na kawę/herbatę. Pozwolimy Ci odkryć nasz szczegółowy przepis na Gianduja, a przede wszystkim czeka Cię smakołyk :-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 3.38Euros€ (0.84€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania40 min
Gotowania10 min
- Umieść orzechy laskowe na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut.
- Wyjmij orzechy laskowe i pozostaw do ostygnięcia, a następnie usuń z nich skórkę, obracając je w dłoniach. Można również umieścić je w durszlaku i potrząsać nim, aż większość skórki zostanie usunięta.
- Rozpuść czekoladę. Posiekaj orzechy laskowe w rozdrabniaczu. Dodaj cukier puder i miksuj, aż uzyskasz płynną masę. Dodaj czekoladę i ponownie zmiksuj.
- Gdy ciasto będzie gładkie, przełożyć je do formy lub na blachę do pieczenia i wyciąć ciastka. Umieść w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut, aby stwardniały.
- Rozpakuj i delektuj się dobrą kawą ;-)
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!