Jak zrobić bezy?
Zostały ci białka jaj? Nie wyrzucaj ich! Zamień je w pyszne małe bezy :-) Idealny przepis na herbatę lub kawę pochodzący z recyklingu i zapobiegający powstawaniu odpadów. Z zaledwie 2 składników, wykonaj ten prosty przepis, korzystając z naszych instrukcji krok po kroku poniżej ↓
Składniki
Materiały
- Torebka na ciasto (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Zacznij ubijać białka z odrobiną cukru. Ubijaj na niskich/średnich obrotach. Gdy białka zaczną się pienić, zwiększ nieco prędkość miksera i dodawaj cukier, gdy białka będą rosnąć.
- Jeśli będziesz ubijać ręcznie, poczujesz, że białka "ściskają się" i stają się coraz bardziej gęste. Należy ubijać, aż beza utworzy tak zwany "ptasi dziób", czyli cienki punkt, gdy trzepaczka jest podniesiona.
- Natychmiast upiecz bezy na blasze do pieczenia.
- Umieścić w piekarniku w temperaturze 120°C na 1h15min, następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy do wyschnięcia na kilka godzin: będą idealnie upieczone!
- A teraz bezy są gotowe!
Obserwacje
Białka jaj: najlepiej jest mieć białka jaj w temperaturze pokojowej, a jeszcze lepiej, gdy są dojrzałe. Można je oddzielić od żółtek na 1 lub 2 dni przed przygotowaniem bezy i pozostawić w lodówce. Twoje bezy będą idealne!
Prędkość miksera: dobra beza powinna być ubijana powoli, więc nie włączaj miksera na pełne obroty na początku. Ubijanie białek na bezę powinno zająć około 15 minut.
Ubijanie: bezy mogą mieć dowolny kształt, więc nie krępuj się puścić wodze fantazji!