Pączki pieczone w piekarniku - zdrowa i pyszna wersja

zagłosuj teraz
Przekąski
10 porcji
średnie
3 h 45 m

Nie ma nic lepszego na pyszną przekąskę niż domowe pączki... bez smażenia! Oto oryginalny przepis na pączki pieczone w piekarniku o nieco innej konsystencji niż klasyczne pączki, ale równie pyszne! Z roztopioną czekoladą na wierzchu, pokochasz ten przepis!


Składniki

10

Na pączki :

Na polewę:


Materiały

  • Korytko do ugniatania (opcjonalne, ale preferowane)
  • Miska
  • Waga
  • Piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Czas oczekiwania3 h 10 m
Gotowania10 min

  • Pączki pieczone w piekarniku - zdrowa i pyszna wersja - Przygotowanie krok 1Uwodnić suche drożdże piekarskie w ciepłym (ale nie gorącym) mleku. Pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdrowa i pyszna wersja - Przygotowanie krok 2Wsyp mąkę do misy robota kuchennego. Dodaj cukier i sól z jednej strony, a następnie przykryj mąką, tworząc małą studzienkę.
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdrowa i pyszna wersja - Przygotowanie krok 3Dodaj jajko, mieszankę mleka i drożdży oraz aromat waniliowy. Wyrabiać ciasto przez 5 minut (Kitchenaid: prędkość 2).
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdrowa i pyszna wersja - Przygotowanie krok 4Dodawaj miękkie masło po trochu, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gdy ciasto będzie dobrze połączone, ugniatać przez kolejne 5 minut.
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdrowa i pyszna wersja - Przygotowanie krok 5Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką na 2 godziny w temperaturze pokojowej (najlepiej umieścić miskę w ciepłym miejscu).
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdrowa i pyszna wersja - Przygotowanie krok 6Odsączyć ciasto, aby usunąć z niego powietrze i uformować kulki o wadze 60 g.
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdrowa i pyszna wersja - Przygotowanie krok 7Umieść kulki ciasta na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem do pieczenia, dobrze je od siebie oddalając (będziesz musiał użyć dwóch blach do pieczenia) i zrób dziurę w środku przed uformowaniem pączków. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h/1h30 w temperaturze pokojowej.
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdrowa i pyszna wersja - Przygotowanie krok 8Piec pączki przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdrowa i pyszna wersja - Przygotowanie krok 9Rozpuść czekoladę i zanurz w niej pączki. Posyp wierzch wybranymi dodatkami i gotowe!

Obserwacje

Polewa:
Jeśli chcesz zdecydować się na inną polewę, możesz zastąpić ciemną czekoladę Nutellą/posypką lub cukrem pudrem. Przepis na tradycyjną polewę do smażonych pączków można znaleźć tutaj.

Gotowanie we frytkownicy powietrznej:
Możesz również przetestować pączki we frytkownicy powietrznej zamiast w piekarniku, pamiętając, aby posmarować je lekko olejem i smażyć przez około 7 minut w temperaturze 160°C. Sprawdź, czy są upieczone.

Przechowywanie :
Upieczone w piekarniku pączki można przechowywać do 2 dni w szczelnej puszce lub w zamrażarce.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+