Pączki pieczone w piekarniku - zdrowa i pyszna wersja
Nie ma nic lepszego na pyszną przekąskę niż domowe pączki... bez smażenia! Oto oryginalny przepis na pączki pieczone w piekarniku o nieco innej konsystencji niż klasyczne pączki, ale równie pyszne! Z roztopioną czekoladą na wierzchu, pokochasz ten przepis!
Składniki
Na pączki :
Na polewę:
Materiały
- Korytko do ugniatania (opcjonalne, ale preferowane)
- Miska
- Waga
- Piekarnik
Przygotowanie
- Uwodnić suche drożdże piekarskie w ciepłym (ale nie gorącym) mleku. Pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
- Wsyp mąkę do misy robota kuchennego. Dodaj cukier i sól z jednej strony, a następnie przykryj mąką, tworząc małą studzienkę.
- Dodaj jajko, mieszankę mleka i drożdży oraz aromat waniliowy. Wyrabiać ciasto przez 5 minut (Kitchenaid: prędkość 2).
- Dodawaj miękkie masło po trochu, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gdy ciasto będzie dobrze połączone, ugniatać przez kolejne 5 minut.
- Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką na 2 godziny w temperaturze pokojowej (najlepiej umieścić miskę w ciepłym miejscu).
- Odsączyć ciasto, aby usunąć z niego powietrze i uformować kulki o wadze 60 g.
- Umieść kulki ciasta na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem do pieczenia, dobrze je od siebie oddalając (będziesz musiał użyć dwóch blach do pieczenia) i zrób dziurę w środku przed uformowaniem pączków. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h/1h30 w temperaturze pokojowej.
- Piec pączki przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Rozpuść czekoladę i zanurz w niej pączki. Posyp wierzch wybranymi dodatkami i gotowe!
Obserwacje
Polewa:
Jeśli chcesz zdecydować się na inną polewę, możesz zastąpić ciemną czekoladę Nutellą/posypką lub cukrem pudrem. Przepis na tradycyjną polewę do smażonych pączków można znaleźć tutaj.
Gotowanie we frytkownicy powietrznej:
Możesz również przetestować pączki we frytkownicy powietrznej zamiast w piekarniku, pamiętając, aby posmarować je lekko olejem i smażyć przez około 7 minut w temperaturze 160°C. Sprawdź, czy są upieczone.
Przechowywanie :
Upieczone w piekarniku pączki można przechowywać do 2 dni w szczelnej puszce lub w zamrażarce.