Rogi gazeli, przepis krok po kroku
zagłosuj teraz
Nazywane po arabsku "kołkami gazeli", te małe orientalne ciasteczka są aromatyzowane cynamonem i kwiatem pomarańczy i podawane z pyszną miętową herbatą :) Istnieje kilka przepisów na rogi gazeli: cieńsze, grubsze, marokańskie lub algierskie... Zamieściliśmy tutaj jeden z nich, ale nie wahaj się podzielić z nami swoim!
Składniki
8
Ciasto :
Pasta migdałowa:
Szacowany koszt: 7.22Euros€ (0.9€/porcja)
Materiały
- Karbowany wałek
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania15 min
- Wymieszać wszystkie składniki na ciasto i uformować kulę. Zawinąć i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
- Wymieszaj wszystkie składniki na pastę migdałową. Nie powinna być zbyt sucha, w przeciwnym razie dodaj trochę wody z kwiatu pomarańczy. Uformuj około piętnastu małych kulek marcepanu i odłóż na bok na blacie roboczym.
- Gdy ciasto odpocznie w lodówce, weź małą kulkę. Posmaruj dłonie olejem i rozprowadź kulkę cienką warstwą między dłońmi.
- Umieść rolkę marcepanu na wierzchu i zamknij, aby utworzyć obrót.
- Posmaruj powierzchnię roboczą olejem i umieść na niej "obrót". Uformuj go w kształt rogu gazeli. Dociśnij krawędzie, aby uszczelnić ciasto.
- Usuń nadmiar ciasta za pomocą karbowanego wałka do ciasta. Jeśli go nie masz, po prostu pokrój nożem.
- Umieść rogi gazeli na blasze do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Następnie piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. - A teraz rogi gazeli są gotowe!
Obserwacje
Wariacje: jeśli praca z ciastem jest zbyt skomplikowana, można je zastąpić ziarnami sezamu. Każdą bułeczkę z pastą migdałową obtoczyć w ziarnach sezamu i piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!