Rogi gazeli - przepis krok po kroku
Nazywane po arabsku "kołkami gazeli", te małe orientalne ciasteczka są aromatyzowane cynamonem i kwiatem pomarańczy i podawane z pyszną miętową herbatą :) Istnieje kilka przepisów na rogi gazeli: cieńsze, grubsze, marokańskie lub algierskie... Zamieściliśmy tutaj jeden z nich, ale nie wahaj się podzielić z nami swoim!
Składniki
8
Ciasto :
Pasta migdałowa:
Materiały
- Karbowany wałek
Podobne przepisy
-
Latte z przyprawą dyniową
-
Tadżin jagnięcy ze śliwkami (kroki i wideo)
-
Wassail, pikantny koktajl bożonarodzeniowy
-
Samosy jabłkowo-cynamonowe
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania15 min
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i uformuj kulę. Zawiń ją i schłodź przez co najmniej 1 godzinę.
Wymieszaj wszystkie składniki na pastę migdałową. Nie powinna być zbyt sucha, w przeciwnym razie dodaj trochę wody z kwiatu pomarańczy. Uformuj około piętnastu małych wałków pasty migdałowej i odłóż na bok na blacie roboczym.
Gdy ciasto odpocznie w lodówce, weź małą kulkę. Posmaruj dłonie olejem i rozprowadź kulkę cienką warstwą między dłońmi.
Umieść wałek pasty migdałowej na wierzchu i zamknij, aby utworzyć pierożek.
Posmaruj powierzchnię roboczą olejem i umieść na niej "pierożek". Uformuj go w kształt rogu gazeli. Dociśnij krawędzie, aby uszczelnić ciasto.
Usuń nadmiar ciasta za pomocą karbowanego wałka do ciasta. Jeśli go nie masz, po prostu pokrój nożem.
Umieść rogi gazeli na blasze do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.A teraz rogi gazeli są gotowe!
Obserwacje
Wariacje: jeśli praca z ciastem jest zbyt skomplikowana, można je zastąpić ziarnami sezamu. Każdą bułeczkę z pastą migdałową obtoczyć w ziarnach sezamu i piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!