Rogi gazeli - przepis krok po kroku

Przekąski
8 porcji
średnie
1 h 45 m

Nazywane po arabsku "kołkami gazeli", te małe orientalne ciasteczka są aromatyzowane cynamonem i kwiatem pomarańczy i podawane z pyszną miętową herbatą :) Istnieje kilka przepisów na rogi gazeli: cieńsze, grubsze, marokańskie lub algierskie... Zamieściliśmy tutaj jeden z nich, ale nie wahaj się podzielić z nami swoim!

Składniki

8

Ciasto :

Pasta migdałowa:

Materiały

  • Karbowany wałek

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania15 min
  • Rogi gazeli - przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 1Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i uformuj kulę. Zawiń ją i schłodź przez co najmniej 1 godzinę.
  • Rogi gazeli - przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 2Wymieszaj wszystkie składniki na pastę migdałową. Nie powinna być zbyt sucha, w przeciwnym razie dodaj trochę wody z kwiatu pomarańczy. Uformuj około piętnastu małych wałków pasty migdałowej i odłóż na bok na blacie roboczym.
  • Rogi gazeli - przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 3Gdy ciasto odpocznie w lodówce, weź małą kulkę. Posmaruj dłonie olejem i rozprowadź kulkę cienką warstwą między dłońmi.
  • Rogi gazeli - przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 4Umieść wałek pasty migdałowej na wierzchu i zamknij, aby utworzyć pierożek.
  • Rogi gazeli - przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 5Posmaruj powierzchnię roboczą olejem i umieść na niej "pierożek". Uformuj go w kształt rogu gazeli. Dociśnij krawędzie, aby uszczelnić ciasto.
  • Rogi gazeli - przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 6Usuń nadmiar ciasta za pomocą karbowanego wałka do ciasta. Jeśli go nie masz, po prostu pokrój nożem.
  • Rogi gazeli - przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 7Umieść rogi gazeli na blasze do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
    Następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
  • Rogi gazeli - przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 8A teraz rogi gazeli są gotowe!

Obserwacje

Wariacje: jeśli praca z ciastem jest zbyt skomplikowana, można je zastąpić ziarnami sezamu. Każdą bułeczkę z pastą migdałową obtoczyć w ziarnach sezamu i piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: