Briouats z migdałami, małe orientalne wypieki

zagłosuj teraz
Desser
15 porcji
średnie
35 min

Słodkie i pełne smaku, briouats łączą w sobie wszystko, co kochasz w orientalnych wypiekach. Chrupiące i rozpływające się w ustach, polane miodem, te małe ciasteczka są łatwiejsze do zrobienia niż mogłoby się wydawać i zabiorą Cię w podróż z Maghrebu na Bliski Wschód.


Składniki

15
Szacowany koszt: 9.98 (0.67€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania15 min


Obserwacje

Pasta migdałowa: Dla ułatwienia użyliśmy tutaj sproszkowanych migdałów. Aby uzyskać bardziej autentyczny przepis, użyj całych blanszowanych migdałów i przepuść je przez maszynkę do mięsa. Pozwoli to uzyskać prawdziwą marcepanową konsystencję orientalnych wypieków. Należy uważać, aby nie wybrać zbyt tłustych migdałów.

Smaki: Ilość przypraw w nadzieniu można dostosować do własnych upodobań. Możesz dodać więcej lub mniej cynamonu lub kwiatu pomarańczy, w zależności od smaku, który chcesz wydobyć.

Olej: Aby uzyskać mniej tłusty efekt, nie wahaj się zetrzeć gąbką nadmiaru oleju, tak jak można to zrobić na przykład z frytkami.

Przechowywanie: Zarówno na ciepło, jak i na zimno, te wykwintne ciastka można przechowywać przez miesiąc w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Można je również zamrozić.

Historia: Trójkąt migdałowy pochodzi z Maroka. Zazwyczaj przyrządza się go podczas Ramadanu i przy różnych okazjach, takich jak Eid. Jego smak jest podobny do Baklavy, innego orientalnego ciasta. To tradycyjne ciasto jest spożywane ze słodką herbatą miętową. W zależności od kraju, w którym jest wypiekane, ciasto to znane jest pod różnymi nazwami. Na przykład w Algierii trójkąty te nazywane są "samsa".



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+