Briouats z migdałami, małe orientalne wypieki
Słodkie i pełne smaku briouats łączą w sobie wszystko, co kochasz w orientalnych wypiekach. Chrupiące i rozpływające się w ustach, polane miodem, te małe ciasteczka są łatwiejsze do zrobienia niż mogłoby się wydawać i zabiorą Cię w podróż z Maghrebu na Bliski Wschód.
Składniki
Przygotowanie
- Nadzienie:
W misce wymieszać proszek migdałowy z cukrem i cynamonem. - Dodaj roztopione masło i wodę z kwiatu pomarańczy, a następnie wymieszaj rękami, aby uzyskać ciasto, które dobrze się trzyma, aby uformować kulki.
- Ułóż 8 arkuszy ciasta ceglastego jeden na drugim, zwiń je i odetnij krawędzie (około 2 cm), które nie będą używane.
Następnie pokrój rolkę na 4 części. - Rozwiń każdą rolkę na paski ciasta ceglastego.
- Weź niewielką ilość marcepanu w dłonie i uformuj z niego kulkę.
- Umieść pieróg na końcu paska ciasta francuskiego i złóż w trójkąt. Nie wahaj się obejrzeć wideo z tym przepisem, aby zaobserwować ten krok, który jest najmniej oczywisty.
Na końcu paska nałóż odrobinę roztrzepanego jajka, aby zamknąć briouat. - Zanurz briouats w gorącym oleju do smażenia i smaż, aż uzyskają ładny brązowy/karmelowy kolor.
- Zanurz każdy briouat w gorącym miodzie, pozostaw do lekkiego nasiąknięcia, a następnie odsącz.
- A teraz twoje briouats są gotowe! Są idealne podawane z gorącą herbatą miętową.
Obserwacje
Pasta migdałowa: Dla ułatwienia użyliśmy tutaj sproszkowanych migdałów. Aby uzyskać bardziej autentyczny przepis, użyj całych blanszowanych migdałów i przepuść je przez maszynkę do mięsa. Pozwoli to uzyskać prawdziwą marcepanową konsystencję orientalnych wypieków. Należy uważać, aby nie wybrać zbyt tłustych migdałów.
Smaki: Ilość przypraw w nadzieniu można dostosować do własnych upodobań. Możesz dodać więcej lub mniej cynamonu lub kwiatu pomarańczy, w zależności od smaku, który chcesz wydobyć.
Olej: Aby uzyskać mniej tłusty efekt, nie wahaj się zetrzeć gąbką nadmiaru oleju, tak jak można to zrobić na przykład z frytkami.
Przechowywanie: Zarówno na ciepło, jak i na zimno, te wykwintne ciastka można przechowywać przez miesiąc w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Można je również zamrozić.
Historia: Trójkąt migdałowy pochodzi z Maroka. Zazwyczaj przyrządza się go podczas Ramadanu i przy różnych okazjach, takich jak Eid. Jego smak jest podobny do Baklavy, innego orientalnego ciasta. To tradycyjne ciasto jest spożywane ze słodką herbatą miętową. W zależności od kraju, w którym jest wypiekane, ciasto to znane jest pod różnymi nazwami. Na przykład w Algierii trójkąty te nazywane są "samsa".