Szarlotka

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
1 h 10 m

Nasza specjalność? Desery z jabłkami! Są łatwe w przygotowaniu i wszyscy je uwielbiają ♥ Dziś przedstawiamy nasz ulubiony deser: szarlotkę! A czy jest lepsza przyprawa niż cynamon, aby połączyć ją z tym wspaniałym owocem? Wystarczy tylko kilka składników, postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku i ciesz się!


Składniki

6
Szacowany koszt: 5.11 (0.85€/porcja)

Materiały

  • Papier do pieczenia
  • Tortownica o średnicy 24 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania50 min

  • Szarlotka - Przygotowanie krok 1Obierz i pokrój jabłka na małe kawałki.

    Roztopić masło na patelni.
  • Szarlotka - Przygotowanie krok 2Dodaj jabłka i cynamon i wymieszaj do połączenia. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, gdy jabłka się rozpuszczą.
  • Szarlotka - Przygotowanie krok 3Umieść ciasto francuskie w tortownicy, a następnie nakłuj widelcem małe otwory w dnie. Wlać masę jabłkową do otworów i równomiernie rozprowadzić.
  • Szarlotka - Przygotowanie krok 4Złożyć brzegi ciasta francuskiego nad nadzieniem. Umieść drugie ciasto francuskie na wierzchu i przytnij krawędzie, aby dopasować je do konturów formy.
  • Szarlotka - Przygotowanie krok 5Wsuń brzegi ciasta pod pierwsze, dociskając je, aby się skleiły. Zrób otwór w środku ciasta i umieść w nim mały kawałek zwiniętego pergaminu do pieczenia, aby utworzyć komin.
  • Szarlotka - Przygotowanie krok 6Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj pędzelkiem wierzch i brzegi ciasta. Za pomocą noża narysuj na wierzchu wybrany wzór.
  • Szarlotka - Przygotowanie krok 7Piec przez 35 minut w temperaturze 210°C.
  • Szarlotka - Przygotowanie krok 8Szarlotka jest już gotowa!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+