Szarlotka
zagłosuj teraz
Nasza specjalność? Desery z jabłkami! Są łatwe w przygotowaniu i wszyscy je uwielbiają ♥ Dziś przedstawiamy nasz ulubiony deser: szarlotkę! A czy jest lepsza przyprawa niż cynamon, aby połączyć ją z tym wspaniałym owocem? Wystarczy tylko kilka składników, postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku i ciesz się!
Składniki
6
Szacowany koszt: 5.11Euros€ (0.85€/porcja)
Materiały
- Papier do pieczenia
- Tortownica o średnicy 24 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania50 min
- Obierz i pokrój jabłka na małe kawałki.
Roztopić masło na patelni. - Dodaj jabłka i cynamon i wymieszaj do połączenia. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, gdy jabłka się rozpuszczą.
- Umieść ciasto francuskie w tortownicy, a następnie nakłuj widelcem małe otwory w dnie. Wlać masę jabłkową do otworów i równomiernie rozprowadzić.
- Złożyć brzegi ciasta francuskiego nad nadzieniem. Umieść drugie ciasto francuskie na wierzchu i przytnij krawędzie, aby dopasować je do konturów formy.
- Wsuń brzegi ciasta pod pierwsze, dociskając je, aby się skleiły. Zrób otwór w środku ciasta i umieść w nim mały kawałek zwiniętego pergaminu do pieczenia, aby utworzyć komin.
- Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj pędzelkiem wierzch i brzegi ciasta. Za pomocą noża narysuj na wierzchu wybrany wzór.
- Piec przez 35 minut w temperaturze 210°C.
- Szarlotka jest już gotowa!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!