Szarlotka po angielsku

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h 10 m

Z pewnością widziałeś pyszne szarlotki w kreskówkach lub filmach! Urocze ciasto wypełnione jabłkami, które rozpuściły się po ugotowaniu. Dla dodatkowej przyjemności, podawaj z gałką lodów waniliowych i odrobiną bitej śmietany :-) I nie zapomnij o cynamonie i gałce muszkatołowej dla jeszcze bogatszego połączenia smakowego!


Składniki

8
Szacowany koszt: 3.91 (0.49€/porcja)

Materiały

  • Forma o średnicy 22 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania50 min

  • Szarlotka po angielsku - Przygotowanie krok 1Wysmaruj formę masłem, rozłóż 2/3 ciasta kruchego i umieść je w formie. Nakłuć spód widelcem.
  • Szarlotka po angielsku - Przygotowanie krok 2Obierz i grubo posiekaj jabłka.
  • Szarlotka po angielsku - Przygotowanie krok 3Umieścić w misce i dodać cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.
  • Szarlotka po angielsku - Przygotowanie krok 4Umieścić jabłka w formie na kruchym cieście i skropić roztopionym masłem.
    Rozwałkować pozostałe kruche ciasto i przykryć nim jabłka. Dociśnij brzegi, aby skleić ciasto, a następnie odetnij nadmiar.
  • Szarlotka po angielsku - Przygotowanie krok 5Użyj łyżki stołowej do udekorowania brzegów. Wykonaj nacięcie w kształcie krzyża w górnej części tarty, aby umożliwić ujście pary.
  • Szarlotka po angielsku - Przygotowanie krok 6Piec przez 50 minut w temperaturze 180°C.
  • Szarlotka po angielsku - Przygotowanie krok 7Szarlotka jest już gotowa!

Obserwacje

Jakie jabłka wybrać? Wybierz jabłka Golden, aby uzyskać efekt rozpływający się w ustach lub jabłka Granny Smith, aby uzyskać pikantny efekt.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+