Szarlotka po angielsku
zagłosuj teraz
Z pewnością widziałeś pyszne szarlotki w kreskówkach lub filmach! Urocze ciasto wypełnione jabłkami, które rozpuściły się po ugotowaniu. Dla dodatkowej przyjemności, podawaj z gałką lodów waniliowych i odrobiną bitej śmietany :-) I nie zapomnij o cynamonie i gałce muszkatołowej dla jeszcze bogatszego połączenia smakowego!
Składniki
8
Szacowany koszt: 3.91Euros€ (0.49€/porcja)
Materiały
- Forma o średnicy 22 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania50 min
- Wysmaruj formę masłem, rozłóż 2/3 ciasta kruchego i umieść je w formie. Nakłuć spód widelcem.
- Obierz i grubo posiekaj jabłka.
- Umieścić w misce i dodać cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.
- Umieścić jabłka w formie na kruchym cieście i skropić roztopionym masłem.
Rozwałkować pozostałe kruche ciasto i przykryć nim jabłka. Dociśnij brzegi, aby skleić ciasto, a następnie odetnij nadmiar. - Użyj łyżki stołowej do udekorowania brzegów. Wykonaj nacięcie w kształcie krzyża w górnej części tarty, aby umożliwić ujście pary.
- Piec przez 50 minut w temperaturze 180°C.
- Szarlotka jest już gotowa!
Obserwacje
Jakie jabłka wybrać? Wybierz jabłka Golden, aby uzyskać efekt rozpływający się w ustach lub jabłka Granny Smith, aby uzyskać pikantny efekt.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!