Jak zrobić kruche ciasto?
Idealne do wypieku spodów do tart (tart truskawkowych itp.), ciasto to ma tę szczególną cechę, że nie zapada się podczas pieczenia.
Składniki
Przygotowanie
- Umieść masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i proszek migdałowy w misce. Wymieszać do uzyskania gładkiego "kremu".
- Następnie dodaj całe jajko i dobrze wymieszaj. Masa powinna być trochę grudkowata.
- Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj ręcznie, aż ciasto będzie gładkie.
Uważaj, aby nie ugniatać ciasta mocniej niż to konieczne, po prostu upewnij się, że jest gładkie. - Zawinąć pokruszone ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (nie kulkować ciasta, schłodzenie zajmie znacznie więcej czasu).
- Szybko ugniataj ciasto, aż stanie się plastyczne, a następnie umieść je na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkować.
Wskazówka: Rozwałkuj trochę ciasto, a następnie obróć je o jedną ósmą obrotu (45°) i jeszcze trochę rozwałkuj. Powtarzaj, aż rozwałkujesz ciasto do pożądanego rozmiaru. Przy użyciu tej techniki ciasto powinno rozwałkować się na idealny okrąg. - Rozwałkuj ciasto na wałku, a następnie rozwiń je na wysmarowaną masłem formę do tarty i dobrze przyklej do brzegów.
- Użyj wałka do ciasta, aby starannie przyciąć brzegi. Następnie schłodzić formę do tarty przez 30 minut.
- Wyjąć formę z lodówki i nakłuć spód widelcem. Jeśli chcesz upiec masę, wylej ją na ciasto. Jeśli wystarczy upiec ciasto (jak w przypadku tarty truskawkowej), wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180°C.
- Teraz ciasto kruche jest gotowe!
Obserwacje
Cukier pud er: zapobiega efektowi granulacji cukru pudru w cieście, ale można go zastąpić cukrem pudrem.
Czas leżakowania: jest bardzo ważny dla zachowania tekstury ciasta, którego głównym składnikiem jest masło, które reaguje na temperaturę. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, może się nagrzać i stać się lepkie.
Proszek migdałowy: pomaga ciastu dobrze się upiec. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go proszkiem z orzechów laskowych.
Masło: powinno to być masło wysokiej jakości, z 80% zawartością tłuszczu. Ważna jest jego temperatura; powinno być miękkie, a nawet oleiste. Pamiętaj, aby wyjąć je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta lub pokrój je na bardzo małe kawałki i umieść w ciepłym miejscu na kilka minut, aby zmiękło.
Zagniatanie: należy pamiętać, że nie jest to ciasto, które wymaga dużo ugniatania - wręcz przeciwnie! Po prostu wymieszaj składniki, aby uzyskać gładkie ciasto, ale nie wyrabiaj go mocniej niż to konieczne, w przeciwnym razie ryzykujesz uzyskanie kruchego lub piaszczystego ciasta.
Wykończenie formy : Jeśli brzegi tarty nie są równe po wyjęciu z piekarnika, nie wahaj się użyć tarnika, aby je spiłować i wygładzić.
Aromat waniliowy: oczywiście nie jest niezbędny.