Jak zrobić kruche ciasto?

zagłosuj teraz
Jak zrobić kruche ciasto?
Inny
10 porcji
łatwe
2 h 20 m

Idealne do wypieku spodów do tart (tart truskawkowych itp.), ciasto to ma tę szczególną cechę, że nie zapada się podczas pieczenia.


Składniki

10
Szacowany koszt: 2 (0.2€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min

  • Jak zrobić kruche ciasto? - Przygotowanie krok 1Umieść masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i proszek migdałowy w misce. Wymieszać do uzyskania gładkiego "kremu".
  • Jak zrobić kruche ciasto? - Przygotowanie krok 2Następnie dodaj całe jajko i dobrze wymieszaj. Masa powinna być trochę grudkowata.
  • Jak zrobić kruche ciasto? - Przygotowanie krok 3Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj ręcznie, aż ciasto będzie gładkie.
    Uważaj, aby nie ugniatać ciasta mocniej niż to konieczne, po prostu upewnij się, że jest gładkie.
  • Jak zrobić kruche ciasto? - Przygotowanie krok 4Zawinąć pokruszone ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (nie kulkować ciasta, schłodzenie zajmie znacznie więcej czasu).
  • Jak zrobić kruche ciasto? - Przygotowanie krok 5Szybko ugniataj ciasto, aż stanie się plastyczne, a następnie umieść je na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkować.
    Wskazówka: Rozwałkuj trochę ciasto, a następnie obróć je o jedną ósmą obrotu (45°) i jeszcze trochę rozwałkuj. Powtarzaj, aż rozwałkujesz ciasto do pożądanego rozmiaru. Przy użyciu tej techniki ciasto powinno rozwałkować się na idealny okrąg.
  • Jak zrobić kruche ciasto? - Przygotowanie krok 6Rozwałkuj ciasto na wałku, a następnie rozwiń je na wysmarowaną masłem formę do tarty i dobrze przyklej do brzegów.
  • Jak zrobić kruche ciasto? - Przygotowanie krok 7Użyj wałka do ciasta, aby starannie przyciąć brzegi. Następnie schłodzić formę do tarty przez 30 minut.
  • Jak zrobić kruche ciasto? - Przygotowanie krok 8Wyjąć formę z lodówki i nakłuć spód widelcem. Jeśli chcesz upiec masę, wylej ją na ciasto. Jeśli wystarczy upiec ciasto (jak w przypadku tarty truskawkowej), wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Jak zrobić kruche ciasto? - Przygotowanie krok 9Teraz ciasto kruche jest gotowe!

Obserwacje

Cukier pud er: zapobiega efektowi granulacji cukru pudru w cieście, ale można go zastąpić cukrem pudrem.
Czas leżakowania: jest bardzo ważny dla zachowania tekstury ciasta, którego głównym składnikiem jest masło, które reaguje na temperaturę. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, może się nagrzać i stać się lepkie.
Proszek migdałowy: pomaga ciastu dobrze się upiec. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go proszkiem z orzechów laskowych.
Masło: powinno to być masło wysokiej jakości, z 80% zawartością tłuszczu. Ważna jest jego temperatura; powinno być miękkie, a nawet oleiste. Pamiętaj, aby wyjąć je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta lub pokrój je na bardzo małe kawałki i umieść w ciepłym miejscu na kilka minut, aby zmiękło.
Zagniatanie: należy pamiętać, że nie jest to ciasto, które wymaga dużo ugniatania - wręcz przeciwnie! Po prostu wymieszaj składniki, aby uzyskać gładkie ciasto, ale nie wyrabiaj go mocniej niż to konieczne, w przeciwnym razie ryzykujesz uzyskanie kruchego lub piaszczystego ciasta.
Wykończenie formy : Jeśli brzegi tarty nie są równe po wyjęciu z piekarnika, nie wahaj się użyć tarnika, aby je spiłować i wygładzić.
Aromat waniliowy: oczywiście nie jest niezbędny.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+