Jak zrobić kruche ciasto?

zagłosuj teraz
Jak zrobić kruche ciasto?
Inny
10 porcji
łatwe
2 h 20 m

Idealne do wypieku spodów do tart (tart truskawkowych itp.), ciasto to ma tę szczególną cechę, że nie zapada się podczas pieczenia.


Składniki

10
Szacowany koszt: 2 (0.2€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min


Obserwacje

Cukier puder: zapobiega efektowi granulacji cukru pudru w cieście, ale można go zastąpić cukrem pudrem.
Czas leżakowania: jest bardzo ważny dla zachowania tekstury ciasta, którego głównym składnikiem jest masło, które reaguje na temperaturę. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, może się nagrzać i stać się lepkie.
Proszek migdałowy: pomaga ciastu dobrze się upiec. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go proszkiem z orzechów laskowych.
Masło: powinno to być masło wysokiej jakości, z 80% zawartością tłuszczu. Ważna jest jego temperatura; powinno być miękkie, a nawet oleiste. Pamiętaj, aby wyjąć je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta lub pokrój je na bardzo małe kawałki i umieść w ciepłym miejscu na kilka minut, aby zmiękło.
Zagniatanie: należy pamiętać, że nie jest to ciasto, które wymaga dużo ugniatania - wręcz przeciwnie! Po prostu wymieszaj składniki, aby uzyskać gładkie ciasto, ale nie wyrabiaj go mocniej niż to konieczne, w przeciwnym razie ryzykujesz uzyskanie kruchego lub piaszczystego ciasta.
Wykończenie formy: Jeśli brzegi tarty nie są równe po wyjęciu z piekarnika, nie wahaj się użyć tarnika, aby je spiłować i wygładzić.
Aromat waniliowy: oczywiście nie jest niezbędny.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+