Ciasto kruche na tarty i ciasteczka, krok po kroku

zagłosuj teraz
Ciasto kruche na tarty i ciasteczka, krok po kroku
Desser
6 porcji
łatwe
30 min

Ptitchef oferuje podstawowy przepis na desery: ciasto kruche! Powszechnie używane do robienia tart, zarówno dużych, jak i małych, w końcu będziesz mógł pochwalić się ich przygotowaniem od A do Z! Jeśli masz resztki ciasta, możesz zaoferować swoim gościom małe kruche ciasteczka :-) To idealny dodatek do przerwy na kawę lub herbatę!


Składniki

6
Szacowany koszt: 1.6 (0.27€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania10 min

  • Ciasto kruche na tarty i ciasteczka, krok po kroku - Przygotowanie krok 1Wymieszać cukier + mąkę + sól.
  • Ciasto kruche na tarty i ciasteczka, krok po kroku - Przygotowanie krok 2Dodaj masło i mieszaj, aż uzyskasz piaszczyste ciasto.
  • Ciasto kruche na tarty i ciasteczka, krok po kroku - Przygotowanie krok 3Dodaj jajko i wymieszaj.
  • Ciasto kruche na tarty i ciasteczka, krok po kroku - Przygotowanie krok 4Umieść ciasto na stole.
  • Ciasto kruche na tarty i ciasteczka, krok po kroku - Przygotowanie krok 5Wyciśnij ciasto rękami w kulkę.
  • Ciasto kruche na tarty i ciasteczka, krok po kroku - Przygotowanie krok 6Umieść kulę ciasta na arkuszu papieru do pieczenia.
  • Ciasto kruche na tarty i ciasteczka, krok po kroku - Przygotowanie krok 7Połóż drugi arkusz papieru do pieczenia na wierzchu i rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na grubość około 1 cm.
  • Ciasto kruche na tarty i ciasteczka, krok po kroku - Przygotowanie krok 8Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut przed użyciem w nowym przepisie (np. na ciasta lub herbatniki).
  • Ciasto kruche na tarty i ciasteczka, krok po kroku - Przygotowanie krok 9Uformuj ciasto w pożądany kształt i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+