Idealny dodatek do tłuczonych ziemniaków

zagłosuj teraz
Side dish
9 porcji
łatwe
55 min

Kto nie kocha dobrego puree ziemniaczanego? Ale czekaj, to nie wszystko! Przygotuj się na odkrycie idealnego dodatku do dania: mini babeczek z puree ziemniaczanym, które są chrupiące na zewnątrz i rozpływają się w ustach w środku. Dzięki mieszance ziemniaków, parmezanu i odrobiny czosnku, te małe cuda są idealne podawane z sosem lub jako dodatek do mięsa, te babeczki wprowadzą odrobinę komfortu do posiłku. Idealne do zaimponowania gościom podczas świątecznego posiłku! :-)


Składniki

9
Szacowany koszt: 4.23 (0.47€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min


Obserwacje

Czy można zastąpić parmezan?
Można na przykład dodać starty ser Comté! Można też zastąpić parmezan serem pecorino lub grana padano.

Jak długo mogę przechowywać tę przystawkę?
Można ją przechowywać przez trzy dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Czy można zamrozić te babeczki ziemniaczane?
Tak, można!

Czy należy je jeść na ciepło czy na zimno?
Można je jeść na ciepło lub na zimno.

Jak je odgrzewać?
Można je odgrzewać w piekarniku przez kilka minut w temperaturze 180°C, na patelni z pokrywką, a nawet w kuchence mikrofalowej (będą nieco bardziej miękkie, ale równie pyszne!).

Czy ten przepis można przygotować z resztek tłuczonych ziemniaków?
Tak, nie ma problemu! Wystarczy dodać dodatki (w tym przypadku parmezan, czosnek i pietruszkę) i jajko, aby je połączyć.

Jak zamienić tę przystawkę w danie główne?
Wystarczy dodać do puree wybrane białko, np. pokrojoną w kostkę szynkę, bekon lub białko roślinne.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+