Jak zrobić ryż do sushi?

zagłosuj teraz
Side dish
6 porcji
łatwe
30 min

Ryż do sushi lub ryż w occie jest podstawą wielu japońskich potraw. Aromatyczny, słony i słodki jednocześnie, jego główną cechą jest "lepkość", która jest tak potrzebna, ponieważ pomaga przywierać do potraw takich jak ryby i warzywa. Ale czy jest łatwy w przygotowaniu? Uwierz mi: tak, a dzięki niemu możesz przygotować inne dania, takie jak sushi, maki, poke bowl, club maki, temaki, bento box i wiele innych. Odkryj ten przepis, a nigdy nie przestaniesz go przyrządzać. Śledź wideo i krok po kroku poniżej↓↓


Składniki

6

Ryż (do sushi) :

Przygotowanie octu :

Szacowany koszt: 1.34 (0.22€/porcja)

Materiały

  • Patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania15 min

  • Jak zrobić ryż do sushi? - Przygotowanie krok 1Ryż:
    Umyj ryż bardzo dobrze, aby usunąć całą skrobię. Woda powinna być prawie przezroczysta.
  • Jak zrobić ryż do sushi? - Przygotowanie krok 2Umieść umyty ryż i zimną wodę w rondlu. Przykryć pokrywką. Po zagotowaniu pozostawić na małym ogniu przez 10 do 15 minut (pod przykryciem). Ryż będzie gotowy, gdy wchłonie całą wodę. Wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem na 10 minut.
  • Jak zrobić ryż do sushi? - Przygotowanie krok 3Wymieszaj ocet, sól i cukier w misce (cukier rozpuści się lepiej, jeśli ocet będzie ciepły. Aby to zrobić, podgrzej ocet na patelni, ale nie pozwól mu się zagotować). Delikatnie wymieszaj ten płyn z ryżem.
  • Jak zrobić ryż do sushi? - Przygotowanie krok 4Niech ryż ostygnie. W tym celu rozłóż go na dużej blasze do pieczenia (jest to najskuteczniejszy sposób).

Obserwacje

Jak wybrać ryż?
Najlepiej wybrać ryż krótkoziarnisty lub średnioziarnisty, choć niektórzy wolą ryż długoziarnisty (ponieważ łatwiej się nim posługiwać i składać sushi). Ryż może być nazywany ryżem do sushi lub ryżem japońskim. Niektóre opakowania wskazują, czy ryż nadaje się do sushi.

Dlaczego należy myć ryż?
Ważne jest, aby dokładnie umyć ryż w celu usunięcia jak największej ilości skrobi.

Używaj łyżki przeznaczonej specjalnie do ryżu:
Może to być łyżka drewniana, bambusowa lub plastikowa. Jeśli możesz, oddziel łyżkę i używaj jej tylko do robienia ryżu, aby nie wchłaniała smaku innych potraw.

Pozostaw ryż na patelni pod przykryciem:
Szanuj czas odpoczynku ryżu do sushi i nie odkrywaj go.

Dlaczego powinienem używać ciepłego octu?
Rozpuszczenie ziaren cukru w ciepłym occie będzie znacznie łatwiejsze.

Jak sprawić, by ryż był błyszczący?
Oto złota rada: podczas dodawania sosu cały czas mieszaj i poproś kogoś, aby nim potrząsnął, ponieważ para wodna szybciej się ulotni, a ryż będzie błyszczący.

W jakich potrawach używamy brązowego ryżu?
Marynowany ryż jest podstawą wielu dań, takich jak sushi, maki, poke bowl, club maki, temaki, bento box.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+