Jak zrobić ryż z mlekiem kokosowym?
Jeśli jesteś miłośnikiem kokosa, pokochasz ten przepis na ryż z mlekiem kokosowym, ponieważ jest to podstawowy i bardzo elegancki dodatek. Biały i aromatyczny, idealnie pasuje do ryb, krewetek, kurczaka i warzyw. Tradycyjnie ryż z mlekiem kokosowym przygotowujemy w święta, takie jak Wielkanoc czy Sylwester, ale nie należy się go pozbawiać. Ryż z mlekiem kokosowym pasuje o każdej porze roku. Sprawdź nasze kroki poniżej i daj nam znać, co myślisz.
Składniki
Materiały
- Patelnia z pokrywką
Przygotowanie
Posiekaj cebulę i czosnek.
Na patelnię dodać odrobinę oleju i podsmażyć na średnim ogniu. Dodać ryż, wymieszać i pozostawić na około 2 minuty.
Dodaj gorącą wodę i sól. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Gdy ryż będzie prawie suchy, dodać mleko kokosowe i wymieszać. Pozostawić na kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Jeśli ryż trochę się skleja, wystarczy delikatnie rozbić go widelcem. Gotowe!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać ryż z mlekiem kokosowym?
Po ostygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Aby go podgrzać, umieść go na patelni z odrobiną mleka kokosowego.
Jakich rodzajów ryżu mogę użyć?
Ryż iglasty (biały), jaśminowy lub basmati. Brązowy ryż nie jest zalecany.
Chcesz, aby ryż z mlekiem kokosowym był bardziej chrupiący i aromatyczny?
Wystarczy dodać trochę startego kokosa.
Jak podawać ryż z mlekiem kokosowym?
Podawaj ryż z kurczakiem, rybą, krewetkami lub dorszem
Zwróć uwagę na czas gotowania:
Ilość wody i mleka kokosowego może się różnić w zależności od rodzaju ryżu. Zacznij więc od ilości wskazanej w przepisie i w razie potrzeby dodaj nieco więcej.