Laktonez. majonez mleczny, bez jajek

zagłosuj teraz
Side dish
4 porcji
łatwe
3 min

Niewiele osób lubi majonez, kupny lub domowej roboty. Wielu innych nie lubi jeść surowych jajek. Laktonez jest rozwiązaniem! Znacznie łagodniejszy i mniej ciężki. Co więcej, ponieważ nie zawiera surowego jajka, dłużej przechowuje się w lodówce. W zaledwie 3 minuty otrzymasz pyszny majonez mleczny! :)


Składniki

4
Szacowany koszt: 0.74 (0.19€/porcja)

Materiały

  • Blender ręczny

Przygotowanie


  • Laktonez. Majonez mleczny, bez jajek - Przygotowanie krok 1Umieścić mleko + ocet + sól w pojemniku miksującym.
    Miksować, aż zacznie się pienić.
  • Laktonez. Majonez mleczny, bez jajek - Przygotowanie krok 2Dodawaj olej stopniowo, cały czas ubijając.
  • Laktonez. Majonez mleczny, bez jajek - Przygotowanie krok 3Stopniowo będzie gęstniał. Jeśli wolisz rzadszy majonez, dodaj mniej oleju.
  • Laktonez. Majonez mleczny, bez jajek - Przygotowanie krok 4Gotowy do towarzyszenia mięsom, rybom, frytkom, klopsikom, sałatkom...

Obserwacje

* Można przechowywać w szczelnym słoiku (uprzednio wysterylizowanym). Można go przechowywać w lodówce przez ponad tydzień, ale zaleca się użycie go w ciągu 4-5 dni od zrobienia.

* Jeśli nie masz octu jabłkowego lub winnego, możesz użyć soku z cytryny.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+