Laktonez. majonez mleczny, bez jajek
zagłosuj teraz
Niewiele osób lubi majonez, kupny lub domowej roboty. Wielu innych nie lubi jeść surowych jajek. Laktonez jest rozwiązaniem! Znacznie łagodniejszy i mniej ciężki. Co więcej, ponieważ nie zawiera surowego jajka, dłużej przechowuje się w lodówce. W zaledwie 3 minuty otrzymasz pyszny majonez mleczny! :)
Składniki
4
Szacowany koszt: 0.74Euros€ (0.19€/porcja)
Materiały
- Blender ręczny
Przygotowanie
- Umieścić mleko + ocet + sól w pojemniku miksującym.
Miksować, aż zacznie się pienić. - Dodawaj olej stopniowo, cały czas ubijając.
- Stopniowo będzie gęstniał. Jeśli wolisz rzadszy majonez, dodaj mniej oleju.
- Gotowy do towarzyszenia mięsom, rybom, frytkom, klopsikom, sałatkom...
Obserwacje
* Można przechowywać w szczelnym słoiku (uprzednio wysterylizowanym). Można go przechowywać w lodówce przez ponad tydzień, ale zaleca się użycie go w ciągu 4-5 dni od zrobienia.
* Jeśli nie masz octu jabłkowego lub winnego, możesz użyć soku z cytryny.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!