Laktonez - majonez mleczny bez jajek

zagłosuj teraz
Side dish
4 porcji
łatwe
3 min

Niewiele osób lubi majonez, kupny lub domowej roboty. Wielu innych nie lubi jeść surowych jajek. Laktonez jest rozwiązaniem! Znacznie łagodniejszy i mniej ciężki. Co więcej, ponieważ nie zawiera surowego jajka, dłużej przechowuje się w lodówce. W zaledwie 3 minuty otrzymasz pyszny majonez mleczny! :)

Składniki

4

Materiały

  • Blender ręczny

Przygotowanie

  • Laktonez - Majonez mleczny bez jajek - Przygotowanie krok 1Umieścić mleko, ocet i sól w pojemniku miksującym.
    Miksować, aż zacznie się pienić.
  • Laktonez - Majonez mleczny bez jajek - Przygotowanie krok 2Dodawaj olej w formie cienkiego strumienia, cały czas ubijając.
  • Laktonez - Majonez mleczny bez jajek - Przygotowanie krok 3Stopniowo będzie gęstniał. Jeśli wolisz rzadszy majonez, dodaj mniej oleju.
  • Laktonez - Majonez mleczny bez jajek - Przygotowanie krok 4Gotowy do podawania z mięsem, rybami, frytkami, klopsikami, sałatkami...

Obserwacje

* Można przechowywać w szczelnym słoiku (uprzednio wysterylizowanym). Można go przechowywać w lodówce przez ponad tydzień, ale zaleca się użycie go w ciągu 4-5 dni od zrobienia.

* Jeśli nie masz octu jabłkowego lub winnego, możesz użyć soku z cytryny.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: