Pralina orzechowa, idealna na powrót do wypieków!

zagłosuj teraz
Side dish
8 porcji
łatwe
40 min

Prawdopodobnie znasz pralinę, która jest używana w wielu wypiekach (w tym w Paris-Brest, które uwielbiamy): Ta pasta z prażonych suszonych owoców nie jest wcale taka trudna do zrobienia. Dzisiaj, zamiast używać orzechów laskowych lub migdałów, zdecydowaliśmy się zrobić ją z orzeszków ziemnych, aby uzyskać pyszny i bardzo uzależniający rezultat! Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku poniżej :-)


Składniki

8
Szacowany koszt: 1.7 (0.21€/porcja)

Materiały

  • 1 rozdrabniacz
  • 1 rondel
  • papier do pieczenia
  • szpatułka

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania20 min

  • Pralina orzechowa, idealna na powrót do wypieków! - Przygotowanie krok 1Umieść orzeszki ziemne na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 150°C. Ten krok nie jest obowiązkowy, ale nada orzeszkom ziemnym prażony smak.
  • Pralina orzechowa, idealna na powrót do wypieków! - Przygotowanie krok 2Wlej cukier i wodę do rondla na małym ogniu i poczekaj, aż utworzy się karmel.
  • Pralina orzechowa, idealna na powrót do wypieków! - Przygotowanie krok 3Gdy karmel się uformuje, dodaj orzeszki ziemne (nie ma potrzeby pozostawiania ich do ostygnięcia) i dobrze wymieszaj.
  • Pralina orzechowa, idealna na powrót do wypieków! - Przygotowanie krok 4Przenieś masę na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
  • Pralina orzechowa, idealna na powrót do wypieków! - Przygotowanie krok 5Następnie połam kawałki karmelizowanych orzeszków ziemnych i umieść je w rozdrabniaczu. Rozpocznij miksowanie.
  • Pralina orzechowa, idealna na powrót do wypieków! - Przygotowanie krok 6Zrób przerwę, gdy wszystko zamieni się w proszek, aby uniknąć przegrzania. Zmiksuj ponownie do uzyskania pasty.
  • Pralina orzechowa, idealna na powrót do wypieków! - Przygotowanie krok 7Gdy masa będzie gładka i kremowa, jest gotowa!

Obserwacje

Czy można zrobić pralinę z innymi orzechami?
Jak najbardziej! Możesz zrobić pralinę z innymi orzechami, takimi jak orzechy laskowe, migdały, pistacje, sezam.... Nie wahaj się urozmaicać przyjemności!

Jak wykorzystać pralinę?
Możesz dodać roztopioną czekoladę, aby zrobić pastę do smarowania, zjeść ją w takiej postaci lub użyć jej do zrobienia Paris Brest lub ponownie Royal au chocolat!

Jak przechowywać pralinę?
Możesz przechowywać ją w lodówce, ale pamiętaj, aby od czasu do czasu ją zamieszać, aby naturalny olej zawarty w orzechach nie pozostał na wierzchu.

Jakiego rozdrabniacza należy używać do robienia pralin?
Do robienia pralin należy używać rozdrabniacza o wystarczającej mocy, w przeciwnym razie może się on przegrzać. My użyliśmy tego rozdrabniacza.
Pamiętaj, aby robić przerwy i nie miksować bez przerwy, dopóki nie uzyskasz praliny. Pozwól urządzeniu ostygnąć, jeśli zacznie się nagrzewać.

Czy pralinę można zamrozić?
Tak, możesz ją zamrozić, ale zastanów się, jak ją wykorzystasz po zamrożeniu: jeśli chcesz wziąć małe ilości, przelej pralinę do foremki na kostki lodu.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+