Pralina orzechowa, idealna do wypieków!

zagłosuj teraz
Side dish
8 porcji
łatwe
40 min

Prawdopodobnie znasz pralinę, która jest używana w wielu wypiekach (w tym w Paris-Brest, które uwielbiamy): Ta pasta z prażonych suszonych owoców nie jest wcale taka trudna do zrobienia. Dzisiaj, zamiast używać orzechów laskowych lub migdałów, zdecydowaliśmy się zrobić ją z orzeszków ziemnych, aby uzyskać pyszny i bardzo uzależniający rezultat! Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku poniżej :-)


Składniki

8
Szacowany koszt: 1.7 (0.21€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania20 min


Obserwacje

Czy można zrobić pralinę z innymi orzechami?
Jak najbardziej! Możesz zrobić pralinę z innymi orzechami, takimi jak orzechy laskowe, migdały, pistacje, sezam.... Nie wahaj się urozmaicać przyjemności!

Jak wykorzystać pralinę?
Możesz dodać roztopioną czekoladę, aby zrobić pastę do smarowania, zjeść ją w takiej postaci lub użyć jej do zrobienia Paris Brest lub ponownie Royal au chocolat!

Jak przechowywać pralinę?
Możesz przechowywać ją w lodówce, ale pamiętaj, aby od czasu do czasu ją zamieszać, aby naturalny olej zawarty w orzechach nie pozostał na wierzchu.

Jakiego rozdrabniacza należy używać do robienia pralin?
Do robienia pralin należy używać rozdrabniacza o wystarczającej mocy, w przeciwnym razie może się on przegrzać. My użyliśmy tego rozdrabniacza.
Pamiętaj, aby robić przerwy i nie miksować bez przerwy, dopóki nie uzyskasz praliny. Pozwól urządzeniu ostygnąć, jeśli zacznie się nagrzewać.

Czy pralinę można zamrozić?
Tak, możesz ją zamrozić, ale zastanów się, jak ją wykorzystasz po zamrożeniu: jeśli chcesz wziąć małe ilości, przelej pralinę do foremki na kostki lodu.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+