Pralina orzechowa, idealna na powrót do wypieków!
Prawdopodobnie znasz pralinę, która jest używana w wielu wypiekach (w tym w Paris-Brest, które uwielbiamy): Ta pasta z prażonych suszonych owoców nie jest wcale taka trudna do zrobienia. Dzisiaj, zamiast używać orzechów laskowych lub migdałów, zdecydowaliśmy się zrobić ją z orzeszków ziemnych, aby uzyskać pyszny i bardzo uzależniający rezultat! Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku poniżej :-)
Składniki
Materiały
- 1 rozdrabniacz
- 1 rondel
- papier do pieczenia
- szpatułka
Przygotowanie
- Umieść orzeszki ziemne na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 150°C. Ten krok nie jest obowiązkowy, ale nada orzeszkom ziemnym prażony smak.
- Wlej cukier i wodę do rondla na małym ogniu i poczekaj, aż utworzy się karmel.
- Gdy karmel się uformuje, dodaj orzeszki ziemne (nie ma potrzeby pozostawiania ich do ostygnięcia) i dobrze wymieszaj.
- Przenieś masę na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
- Następnie połam kawałki karmelizowanych orzeszków ziemnych i umieść je w rozdrabniaczu. Rozpocznij miksowanie.
- Zrób przerwę, gdy wszystko zamieni się w proszek, aby uniknąć przegrzania. Zmiksuj ponownie do uzyskania pasty.
- Gdy masa będzie gładka i kremowa, jest gotowa!
Obserwacje
Czy można zrobić pralinę z innymi orzechami?
Jak najbardziej! Możesz zrobić pralinę z innymi orzechami, takimi jak orzechy laskowe, migdały, pistacje, sezam.... Nie wahaj się urozmaicać przyjemności!
Jak wykorzystać pralinę?
Możesz dodać roztopioną czekoladę, aby zrobić pastę do smarowania, zjeść ją w takiej postaci lub użyć jej do zrobienia Paris Brest lub ponownie Royal au chocolat!
Jak przechowywać pralinę?
Możesz przechowywać ją w lodówce, ale pamiętaj, aby od czasu do czasu ją zamieszać, aby naturalny olej zawarty w orzechach nie pozostał na wierzchu.
Jakiego rozdrabniacza należy używać do robienia pralin?
Do robienia pralin należy używać rozdrabniacza o wystarczającej mocy, w przeciwnym razie może się on przegrzać. My użyliśmy tego rozdrabniacza.
Pamiętaj, aby robić przerwy i nie miksować bez przerwy, dopóki nie uzyskasz praliny. Pozwól urządzeniu ostygnąć, jeśli zacznie się nagrzewać.
Czy pralinę można zamrozić?
Tak, możesz ją zamrozić, ale zastanów się, jak ją wykorzystasz po zamrożeniu: jeśli chcesz wziąć małe ilości, przelej pralinę do foremki na kostki lodu.