Ciasto z wędzonym łososiem, cytryną i szczypiorkiem
Ponieważ ciasta są zawsze dobrym pomysłem, oto nowy przepis, który z pewnością zachwyci! Jest łatwy w przygotowaniu , a połączenie łososia i cytryny sprawia, że jest wyjątkowo świeży. A jeśli zastanawiasz się, kiedy zjeść to wytrawne ciasto, powiemy Ci, że jest idealne na aperitif, do hermetycznego pudełka na lunch w pracy lub do ułożenia na talerzu z mieszanką sałat na prostą i efektowną kolację.
Składniki
Materiały
- Forma do ciasta 24x11 cm
Przygotowanie
- Zetrzeć skórkę z 1 cytryny i wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Pokroić plastry wędzonego łososia na małe kawałki i posiekać szczypiorek.
- Wymieszaj jajka, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia i pieprz.
- Dodaj olej i wymieszaj, a następnie wlewaj po trochu mleko i dobrze wymieszaj.
- Dodaj nadzienie (skórkę z cytryny, wędzonego łososia i szczypiorek) do ciasta i dobrze wymieszaj.
- Wlej ciasto do natłuszczonej formy.
- Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C.
- I voilà, ciasto jest gotowe! Podawać na ciepło lub zimno ;-)
Obserwacje
Jak przechowywać ciasto z wędzonym łososiem?
Dobrze owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce do 5 dni.
Czy można zamrozić ciasto z wędzonym łososiem?
Tak, można!
Czy ciasto z wędzonym łososiem można jeść na ciepło czy na zimno?
Można go jeść na ciepło lub na zimno!
Czy można zastąpić wędzonego łososia?
Można go bez obaw zastąpić świeżym łososiem lub inną rybą. Pamiętaj, aby w razie potrzeby dostosować ilość soli.