Czarniak z pomidorami i cytryną (zdrowy i łatwy przepis!)

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
35 min

Postanowione, dziś namawiamy całą rodzinę do zjedzenia ryby! I nie martw się, ten przepis jest naprawdę prosty ;-) Wystarczy podać czarniaka z ryżem i warzywami smażonymi na patelni i gotowe. Będziesz mógł zaserwować swoim gościom zdrowy i prosty posiłek;-) Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku!


Składniki

2
Szacowany koszt: 4.77 (2.39€/porcja)

Materiały

  • 1 nóż
  • 1 deska do krojenia
  • 1 patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania25 min

  • Pokrój cytrynę w grube plastry i smaż na patelni na dużym ogniu przez 30 sekund z każdej strony.
  • Dodać pulpę pomidorową, kminek, mżawkę oliwy z oliwek, sól i pieprz i wymieszać.
    Dusić bez przykrycia przez 15 minut na średnim ogniu.
  • Dodaj steki z czarniaka (w tym przypadku pocięliśmy nasze 2 steki na 4, aby zmieściły się na patelni). Dodaj odrobinę soli i pieprzu i przykryj. Gotować przez 10 minut.
  • Podawać na talerzu i posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Obserwacje

Jakiej ryby mogę użyć zamiast czarniaka? W tym przepisie zamiast czarniaka można użyć dorsza lub plamiaka.

Z czym podawać to danie? Najlepiej podawać z ryżem i warzywami smażonymi na patelni. Ziemniaki gotowane na parze będą również idealne z sosem pomidorowym ;-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+