Czarniak z pomidorami i cytryną (zdrowy i łatwy przepis!)
zagłosuj teraz
Postanowione, dziś namawiamy całą rodzinę do zjedzenia ryby! I nie martw się, ten przepis jest naprawdę prosty ;-) Wystarczy podać czarniaka z ryżem i warzywami smażonymi na patelni i gotowe. Będziesz mógł zaserwować swoim gościom zdrowy i prosty posiłek;-) Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku!
Składniki
2
Szacowany koszt: 4.77Euros€ (2.39€/porcja)
Materiały
- 1 nóż
- 1 deska do krojenia
- 1 patelnia
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania25 min
- Pokrój cytrynę w grube plastry i smaż na patelni na dużym ogniu przez 30 sekund z każdej strony.
- Dodać pulpę pomidorową, kminek, mżawkę oliwy z oliwek, sól i pieprz i wymieszać.
Dusić bez przykrycia przez 15 minut na średnim ogniu. - Dodaj steki z czarniaka (w tym przypadku pocięliśmy nasze 2 steki na 4, aby zmieściły się na patelni). Dodaj odrobinę soli i pieprzu i przykryj. Gotować przez 10 minut.
- Podawać na talerzu i posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Obserwacje
Jakiej ryby mogę użyć zamiast czarniaka? W tym przepisie zamiast czarniaka można użyć dorsza lub plamiaka.
Z czym podawać to danie? Najlepiej podawać z ryżem i warzywami smażonymi na patelni. Ziemniaki gotowane na parze będą również idealne z sosem pomidorowym ;-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!