Lasagne ze szpinakiem i kozim serem
Lasagne to klasyczne włoskie danie. Tradycyjnie podawana z mięsem, sosem pomidorowym i kilkoma warzywami, postanowiliśmy całkowicie zmienić nadzienie i zaproponować gościom wersję wegetariańską: ze szpinakiem i kozim serem. Zobaczysz, że to połączenie będzie hitem na Twoim stole!
Składniki
Sos beszamelowy :
Pozostała część lasagne:
Przygotowanie
- Zacznij od sosu beszamelowego: zagotuj mleko w rondelku. W międzyczasie rozpuść masło na innej patelni. Gdy całkowicie się rozpuści, dodaj mąkę na raz.
- Dobrze wymieszać i gotować przez 2 minuty, a następnie stopniowo dodawać wrzące mleko, nadal mieszając do zgęstnienia. Doprawić, ponownie wymieszać i odstawić.
- Przygotować sos beszamelowy. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania i pokryć dno sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć około jednej czwartej szpinaku.
- Pokrój kawałki koziego sera na plasterki i ułóż je na szpinaku.
- Przykryj 4 płatami lasagne, a następnie kontynuuj układanie warstw, naprzemiennie sos beszamelowy, szpinak, kozi ser i lasagne.
- Na czwartą warstwę lasagne dodaj tylko pozostały sos beszamelowy, a następnie ułóż plasterki koziego sera.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 220°C, a następnie odstawić na 10 minut.
- A teraz lasagne ze szpinakiem i kozim serem jest gotowa!
Obserwacje
Szpinak: tutaj woleliśmy użyć szpinaku z puszki niż mrożonego. Po prostu smakuje lepiej. Jeśli jednak chcesz użyć świeżego szpinaku, nie ma sprawy! Wystarczy go tylko ugotować przed rozpoczęciem przygotowywania lasagne.
Kozi ser: Niektórzy goście nie są fanami koziego sera, który dla niektórych może być zbyt mocny w smaku! W takim przypadku ser ricotta będzie mile widzianym zamiennikiem :-)
Lasagne: Jeśli chodzi o świeże produkty, nie wahaj się użyć świeżej lasagne. Nadadzą one przygotowanemu daniu jeszcze więcej smaku i miękkości...!
Czy mogę przygotować sos beszamelowy z wyprzedzeniem?
Jak najbardziej! Możesz go sfilmować (aby nie utworzyła się skorupa) i przechowywać w lodówce. Przed użyciem należy go ubić, aby go spulchnić.