Pasta e fagioli, szybki i kremowy przepis

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
27 min

Tradycyjny chłopski przepis: makaron z fasolą to niedrogie, pocieszające i kremowe pierwsze danie, które należy przygotować koniecznie jesienią i zimą. Do przygotowania kremowego makaronu z fasolą potrzebny jest tylko jeden garnek, ponieważ makaron gotuje się bezpośrednio w duszonej fasoli z wodą i sosem pomidorowym. Procedura jest bardzo prosta, trzeba tylko uważać, aby wielokrotnie mieszać, aby uzyskać kremowy efekt (uzyskany dzięki uwolnieniu skrobi z makaronu i duszonej fasoli, która po wymieszaniu rozpada się). Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku, aby przygotować wegetariańskie pierwsze danie o niesamowitym smaku!


Składniki

2
Szacowany koszt: 0.96 (0.48€/porcja)

Materiały

  • 1 pula

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania12 min
  • Pasta e fagioli, szybki i kremowy przepis - Przygotowanie krok 1Wlej odrobinę oleju do dużego rondla i podsmaż czosnek. Dodać sos pomidorowy i gotować przez kilka minut na średnim ogniu.
  • Pasta e fagioli, szybki i kremowy przepis - Przygotowanie krok 2Następnie dodaj fasolę i duś przez 4 minuty. Po tym czasie wyjmij czosnek i odłóż 1 hojną łyżkę fasoli z sosem na bok.
  • Pasta e fagioli, szybki i kremowy przepis - Przygotowanie krok 3Dodaj szklankę gorącej wody do garnka, a następnie gotuj przez 8 do 10 minut na małym ogniu pod przykryciem, aby fasola zmiękła.
  • Pasta e fagioli, szybki i kremowy przepis - Przygotowanie krok 4Po upływie tego czasu dodaj makaron do tego samego garnka i kontynuuj gotowanie, często mieszając, aby bardziej miękka fasola zaczęła się rozpadać, tworząc kremową konsystencję (jeśli fasola jest nadal trochę twarda, zmiażdż ją drewnianą łyżką).
  • Pasta e fagioli, szybki i kremowy przepis - Przygotowanie krok 5Gdy uzyskasz kremową konsystencję, spróbuj ugotować makaron (jeśli nadal nie jest ugotowany, dodaj trochę więcej gorącej wody i kontynuuj gotowanie, mieszając) i dodaj odłożoną fasolę. Następnie dopraw solą i pieprzem i wymieszaj wszystko razem.
  • Pasta e fagioli, szybki i kremowy przepis - Przygotowanie krok 6Podawać w talerzu do zupy i doprawić mżawką oliwy. Kremowy makaron z fasolą jest gotowy!

Obserwacje

Jak długo można przechowywać kremowy makaron e fagioli?
Kilka dni w lodówce (w szczelnym pojemniku). Przed podaniem podgrzej w rondelku, dodając odrobinę gorącej wody.

Czy mogę użyć suszonej fasoli do zrobienia makaronu?
Oczywiście, że można. Należy namoczyć ją przez noc, a następnie ugotować we wrzącej wodzie przed wykonaniem czynności opisanych w przepisie.

Czy mogę użyć świeżych pomidorów do przygotowania makaronu e fagioli?
Tak. Zalecamy użycie sosu pomidorowego

Jaki makaron pasuje do fasoli?
Zalecamy użycie ditali rigati, tubetti lub makaronu mieszanego.

Jak doprawić makaron i fasolę?
Możesz podsmażyć odrobinę rozmarynu z czosnkiem, aby nadać potrawie jeszcze więcej smaku.

Czy mogę użyć fasoli cannellini do przygotowania kremowego makaronu e fagioli?
Oczywiście. Jeśli chcesz nadać jej nieco koloru, możesz dodać mieloną słodką czerwoną paprykę lub lekko pikantną paprykę.

Jak sprawić, by makaron z fasolą był bardziej bulionowy?
Jeśli wolisz makaron i fasolę w bulionie, dodaj więcej wody podczas gotowania



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+