Tarte tatin z ziemniakami i kantalem

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
50 min

Pikantna wersja tradycyjnego francuskiego przepisu na Tarte Tatin ;-) Z ziemniakami i rozpływającym się serem Cantal, pokochasz to!


Składniki

6

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania25 min

  • Tarte Tatin z ziemniakami i kantalem - Przygotowanie krok 1Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w rondlu i zalać osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
  • Tarte Tatin z ziemniakami i kantalem - Przygotowanie krok 2Gdy ziemniaki ostygną, ułóż je na dnie wysmarowanej masłem lub silikonowej formy, tworząc rozetę.
  • Tarte Tatin z ziemniakami i kantalem - Przygotowanie krok 3Gdy dno formy zostanie przykryte, napełnij ją pozostałymi ziemniakami.
  • Tarte Tatin z ziemniakami i kantalem - Przygotowanie krok 4Posyp posiekanym serem Cantal.
  • Tarte Tatin z ziemniakami i kantalem - Przygotowanie krok 5Przykryć kruchym ciastem, starając się zawinąć brzegi do środka formy.
  • Tarte Tatin z ziemniakami i kantalem - Przygotowanie krok 6Piec przez 25 minut w temperaturze 190°C.
  • Tarte Tatin z ziemniakami i kantalem - Przygotowanie krok 7Wyjąć z formy i posypać suszoną pietruszką. I voilà, tarta ziemniaczana jest gotowa!

Obserwacje

Cantal: nie jest to jedyny ser, którego możesz użyć. Wręcz przeciwnie, wybierz ser według własnego uznania!

Posmarujmasłem dno formy: dzięki temu ziemniaki będą nieco bardziej przypieczone po ugotowaniu.

Pietruszka: można ją zastąpić mieszanką ziół prowansalskich.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+