Tarta tatin z ziemniakami i serem cantal

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
50 min

Pikantna wersja tradycyjnego francuskiego przepisu na Tarte Tatin ;-) Z ziemniakami i rozpływającym się serem Cantal, pokochasz to!

Składniki

6

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania25 min
  • Tarta Tatin z ziemniakami i serem Cantal - Przygotowanie krok 1Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w rondlu i zalać osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
  • Tarta Tatin z ziemniakami i serem Cantal - Przygotowanie krok 2Gdy ziemniaki ostygną, ułóż je na dnie wysmarowanej masłem lub silikonowej formy, tworząc rozetę.
  • Tarta Tatin z ziemniakami i serem Cantal - Przygotowanie krok 3Gdy dno formy zostanie przykryte, napełnij ją pozostałymi ziemniakami.
  • Tarta Tatin z ziemniakami i serem Cantal - Przygotowanie krok 4Posyp posiekanym serem Cantal.
  • Tarta Tatin z ziemniakami i serem Cantal - Przygotowanie krok 5Przykryć kruchym ciastem, starając się zawinąć brzegi do środka formy.
  • Tarta Tatin z ziemniakami i serem Cantal - Przygotowanie krok 6Piec przez 25 minut w temperaturze 190°C.
  • Tarta Tatin z ziemniakami i serem Cantal - Przygotowanie krok 7Wyjąć z formy i posypać suszoną pietruszką. I voilà, tarta ziemniaczana jest gotowa!

Obserwacje

Cantal: nie jest to jedyny ser, którego możesz użyć. Wręcz przeciwnie, wybierz ser według własnego uznania!

Posmaruj masłem dno formy: dzięki temu ziemniaki będą nieco bardziej przypieczone po ugotowaniu.

Pietruszka: można ją zastąpić mieszanką ziół prowansalskich.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: