Tarte tatin z ziemniakami i kantalem
zagłosuj teraz
Pikantna wersja tradycyjnego francuskiego przepisu na Tarte Tatin ;-) Z ziemniakami i rozpływającym się serem Cantal, pokochasz to!
Składniki
6
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania25 min
- Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w rondlu i zalać osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
- Gdy ziemniaki ostygną, ułóż je na dnie wysmarowanej masłem lub silikonowej formy, tworząc rozetę.
- Gdy dno formy zostanie przykryte, napełnij ją pozostałymi ziemniakami.
- Posyp posiekanym serem Cantal.
- Przykryć kruchym ciastem, starając się zawinąć brzegi do środka formy.
- Piec przez 25 minut w temperaturze 190°C.
- Wyjąć z formy i posypać suszoną pietruszką. I voilà, tarta ziemniaczana jest gotowa!
Obserwacje
Cantal: nie jest to jedyny ser, którego możesz użyć. Wręcz przeciwnie, wybierz ser według własnego uznania!
Posmarujmasłem dno formy: dzięki temu ziemniaki będą nieco bardziej przypieczone po ugotowaniu.
Pietruszka: można ją zastąpić mieszanką ziół prowansalskich.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!