Wegetariańska lasagne (nie uwierzysz!)
Jedno z naszych ulubionych dań? Bez wątpienia: lasagne ! Ale ostatnim razem przy naszym stole był wegetariański przyjaciel. Więc aby upewnić się, że jemu też będzie smakować, postanowiliśmy zrobić wegetariańską las agne! Nasz sekret na smaczne, zbilansowane danie? Zastąpienie mięsa białkiem sojowym. Ty też możesz spróbować! Wszystko wyjaśnimy poniżej:
Składniki
Dla warzywnego bolognese :
Do sosu beszamelowego:
Materiały
- 1 patelnia
- 1 rondel
- 1 blender
- 1 naczynie do zapiekania
Przygotowanie
- Bolognese: zacznij od posiekania cebuli i ząbków czosnku.
Obierz marchewkę, pokrój ją na kilka kawałków i zrób to samo z łodygą selera po jej umyciu. Umieść kawałki warzyw w blenderze i miksuj, aż uzyskasz małe kawałki. Jeśli nie masz blendera, po prostu pokrój warzywa na bardzo małe kawałki. Jest to ważne, jeśli chcesz, aby Twoje bolognese było gładkie i kremowe. - Na patelni podsmażyć cebulę z mżawką oliwy z oliwek.
Dodać czosnek i podsmażyć.
Dodać kawałki marchwi i selera, tymianek, oregano, liść laurowy, pieprz i 30 ml wrzącej wody. Dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. - Dodaj białko sojowe, przecier pomidorowy, białe wino, miso, kostkę rosołową i wrzącą wodę, a następnie wymieszaj. Gotować przez kilka minut na średnim ogniu, aż alkohol zawarty w białym winie wyparuje.
Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. - Dodać coulis i pulpę pomidorową i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Po ugotowaniu usunąć liść laurowy, a następnie spróbować i w razie potrzeby dostosować przyprawy (sól, pieprz). - Sos beszamelowy: zacznij od zrobienia zasmażki. W tym celu rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj bulion warzywny (kostka + wrząca woda zmieszane razem), mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i pozostaw do zgęstnienia, mieszając. Po kilku minutach uzyskasz gładką konsystencję.
- Lasagne: umieść 2 płaty lasagne na dnie naczynia. Na wierzchu ułóż bolognese i wykończ warstwą sosu beszamelowego. Powtarzaj, aż wszystkie składniki zostaną zużyte.
Włóż lasagne do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180°C i voilà! Gotowe!
Obserwacje
Czym jest białko sojowe?
Znane również jako "teksturowane białko sojowe", jest wytwarzane z mąki sojowej. Można je znaleźć w małych i dużych kawałkach. Bardzo bogate w białko roślinne, jest doskonałą alternatywą dla posiłków wegetariańskich. Jeśli kupisz je w postaci odwodnionej, po prostu namocz je w gorącej wodzie przez około dziesięć minut przed gotowaniem. Wygląda i jest bardzo podobny do rozdrobnionego kurczaka.
Gdzie mogę kupić białko sojowe?
Można je znaleźć w sklepach ekologicznych lub w dziale ekologicznym w supermarkecie. Z pewnością będzie dostępne w paczkach, ale także luzem.
Co to jest brązowe miso?
Brązowe miso to japońska potrawa. Jest to sfermentowana pasta o stosunkowo słonym smaku. Jest wytwarzana z ziaren soi, ryżu (lub jęczmienia), soli, wody i fermentów. Bardzo bogata w białko, jest idealną przyprawą do zup i dań w sosie!
Gdzie mogę kupić brązowe miso?
Brązowe miso można znaleźć w sklepach ekologicznych lub w dziale "kuchnia świata" w supermarkecie.
Jak przechowywać resztki wegetariańskiej lasagne?
Umieść wegetariańską lasagne w szczelnej puszce i przechowuj w lodówce przez 2 dni.
Czy mogę zrobić wegańską wersję tej wegetariańskiej lasagne?
Jak najbardziej! W przypadku sosu bolońskiego sprawdź, czy białe wino jest wegańskie.
W przypadku sosu beszamelowego można zastąpić masło margaryną roślinną, a mleko krowie mlekiem sojowym.
Jeśli chodzi o płaty lasagne, powinny one mieć gwarancję "bez jajek".
Co powinienem podać do mojej wegetariańskiej lasagne?
Ponieważ danie to jest dość obfite, uwielbiamy podawać je z zieloną sałatą. Orzeźwienie gwarantowane!