Wegetariańskie enchiladas

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
40 min

Mieliśmy w szafce kilka pszennych tortilli, które postanowiliśmy zamienić w enchiladas! Rodzinne meksykańskie danie, które zawsze wywołuje uśmiech na naszych twarzach ♥ Tutaj nawet zrobiliśmy nadzienie w 100% wegetariańskie! W rzeczywistości to danie może być nawet wegańskie, jeśli usuniesz ser. Jest to więc nie tylko nowy przepis na codzienną rutynę, ale także alternatywa, jeśli chcesz ograniczyć spożycie mięsa i ryb.


Składniki

4

Do sosu :

Do dekoracji :

Przygotowanie :

Szacowany koszt: 11.49 (2.87€/porcja)

Materiały

  • 1 naczynie żaroodporne 30x20 cm
  • 1 rondel
  • 1 patelnia
  • 1 deska do krojenia
  • 1 nóż
  • 1 trzepaczka
  • 1 drewniana łyżka

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min
  • Wegetariańskie enchiladas - Przygotowanie krok 1Zacznij od przygotowania sosu:
    Doprowadź wodę i kostkę rosołową do wrzenia i mieszaj, aż kostka rosołowa się rozpuści. Odstawić na bok.
    Umieść rondel na średnim ogniu i wymieszaj oliwę z mąką, kminkiem, papryką, chili, rozmarynem, solą i czosnkiem. Mieszaj, aż uzyskasz coś w rodzaju pasty.
    Dodać koncentrat pomidorowy i mieszać do uzyskania gładkiej pasty.
    Stopniowo dodawać bulion warzywny, mieszając trzepaczką, aż sos będzie gładki i gęsty.
    Wyłączyć ogień i dodać ocet jabłkowy. Wymieszać i odstawić.
  • Wegetariańskie enchiladas - Przygotowanie krok 2Przygotować dekorację:
    Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę z posiekaną cebulą, wędzoną papryką, słodką papryką, chili i czosnkiem. Mieszać i smażyć przez około 5 minut.
    Dodać fasolę, kukurydzę i szpinak. Wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut.
    Wlać 2/3 sosu przygotowanego w kroku 1, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia.
  • Wegetariańskie enchiladas - Przygotowanie krok 3Czas na montaż:
    Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    Na środku pszennej tortilli rozłożyć 3-4 łyżki nadzienia na całej szerokości. Dodać szczyptę startego sera cheddar i zwinąć tortillę.
  • Wegetariańskie enchiladas - Przygotowanie krok 4Umieścić w naczyniu do zapiekania. Powtórzyć z pozostałymi tortillami.
    Wlać resztę sosu z kroku 1 na środek tortilli, biegnąc wzdłuż tortilli. Dodać resztę startego cheddara i piec przez 20 minut.
  • Wegetariańskie enchiladas - Przygotowanie krok 5Przed podaniem dodaj 1/2 pokrojonego awokado, kilka liści kolendry i trochę wyciśniętej limonki. Smacznego!

Obserwacje

Jak przechowywać enchiladas?
Można je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

Czy mogę przygotować enchiladas z wyprzedzeniem?
W przypadku sosu i grillowanego sera nie zalecamy wcześniejszego przygotowywania enchiladas. Tekstura może się zmienić... Idealnym sposobem jest przygotowanie nadzienia z wyprzedzeniem, a następnie uformowanie tortilli i ugotowanie wszystkiego w ostatniej chwili!

Czy ten przepis jest wegański?
Nadzienie jest wegańskie, ale końcowe danie nie jest wegańskie ze względu na starty cheddar. Aby uzyskać danie wegańskie, po prostu usuń go z przepisu!

Czym mogę zastąpić fasolę kidney?
Możesz zastąpić ją białą fasolą, ciecierzycą lub soczewicą, aby zachować wegetariański charakter przepisu. Alternatywnie, możesz zastąpić ją wołowiną lub kurczakiem. Nasz przepis na enchiladas z kurczakiem dostępny jest tutaj!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+