Wegetariańskie klopsiki z seitanu w sosie pomidorowym
zagłosuj teraz
Masz ochotę na wegetariańskie klopsiki? Seitan jest idealnym składnikiem. Bardzo łatwy przepis, który jest gotowy w mgnieniu oka. Rozpływająca się w ustach konsystencja i niesamowity smak! Małe wyzwanie: podaj ten przepis swoim gościom, nie mówiąc im, że jest wegetariański. Jesteśmy pewni, że będą zachwyceni ;-)
Składniki
3
Na klopsiki :
Do sosu:
opcjonalnie :
Materiały
- blender
- patelnia
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania20 min
- Umieść nasiona chia w małej szklance z 2 łyżkami wody i pozostaw do spęcznienia na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Umieść wszystkie składniki na pierogi i napęczniałe nasiona chia w blenderze. - Zmiksować na dość drobną pastę.
- Dłońmi uformować kulki o wadze około 30 g.
- Gotuj klopsiki przez 10 minut na patelni na średnim ogniu z niewielką ilością tłuszczu. Przewracaj je ostrożnie, ponieważ są dość kruche.
- Zalej klopsiki sosem pomidorowym i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Podawać ze spaghetti lub ryżem.
Obserwacje
Seitan jest wytwarzany z mąki pszennej. Można go znaleźć w supermarketach ekologicznych.
Nasiona chia można zastąpić jajkiem. Jeśli użyjesz jajka, zaleca się pozostawienie pierogów do wyschnięcia na kilka godzin w chłodnym miejscu, aby lepiej się trzymały.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!