Wegetariańskie klopsiki z seitanu w sosie pomidorowym

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
50 min

Masz ochotę na wegetariańskie klopsiki? Seitan jest idealnym składnikiem. Bardzo łatwy przepis, który jest gotowy w mgnieniu oka. Rozpływająca się w ustach konsystencja i niesamowity smak! Małe wyzwanie: podaj ten przepis swoim gościom, nie mówiąc im, że jest wegetariański. Jesteśmy pewni, że będą zachwyceni ;-)


Składniki

3

Na klopsiki :

Do sosu:

opcjonalnie :


Materiały

  • blender
  • patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania20 min
  • Wegetariańskie klopsiki z seitanu w sosie pomidorowym - Przygotowanie krok 1Umieść nasiona chia w małej szklance z 2 łyżkami wody i pozostaw do spęcznienia na 10 minut w temperaturze pokojowej.

    Umieść wszystkie składniki na pierogi i napęczniałe nasiona chia w blenderze.
  • Wegetariańskie klopsiki z seitanu w sosie pomidorowym - Przygotowanie krok 2Zmiksować na dość drobną pastę.
  • Wegetariańskie klopsiki z seitanu w sosie pomidorowym - Przygotowanie krok 3Dłońmi uformować kulki o wadze około 30 g.
  • Wegetariańskie klopsiki z seitanu w sosie pomidorowym - Przygotowanie krok 4Gotuj klopsiki przez 10 minut na patelni na średnim ogniu z niewielką ilością tłuszczu. Przewracaj je ostrożnie, ponieważ są dość kruche.
  • Wegetariańskie klopsiki z seitanu w sosie pomidorowym - Przygotowanie krok 5Zalej klopsiki sosem pomidorowym i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  • Wegetariańskie klopsiki z seitanu w sosie pomidorowym - Przygotowanie krok 6Podawać ze spaghetti lub ryżem.

Obserwacje

Seitan jest wytwarzany z mąki pszennej. Można go znaleźć w supermarketach ekologicznych.

Nasiona chia można zastąpić jajkiem. Jeśli użyjesz jajka, zaleca się pozostawienie pierogów do wyschnięcia na kilka godzin w chłodnym miejscu, aby lepiej się trzymały.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+