Bananowo-kokosowe ciasto w miseczce - bez laktozy i glutenu
Prawdopodobnie znasz Mug Cakes, te małe ciastka, które są gotowe w mgnieniu oka i pieczone w kubku. Teraz nadszedł czas na Bowl Cake! Zasada jest taka sama, z tą różnicą, że zastępujesz kubek miską, aby uzyskać jeszcze więcej przyjemności i rozkoszy! Idealne na deser lub śniadanie, to obfite i smaczne danie pozwoli ci przetrwać do następnego posiłku bez żadnych zachcianek! Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać wszystkie składniki w misce i podgrzać je w kuchence mikrofalowej. Jakie to proste!
Składniki
Do dekoracji:
Przygotowanie
- W misce rozgnieć banana widelcem. Dodaj jajko i mleko kokosowe i dobrze wymieszaj.
- Dodaj płatki gryczane, drożdże i chipsy czekoladowe i dobrze wymieszaj.
- Wlej ciasto do miski i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty na maksymalnej mocy.
- Wyjąć ciasto z miski i udekorować do smaku!
Obserwacje
Wersja bezglutenowa / bezlaktozowa: Ptitchef oferuje alternatywę z płatkami gryczanymi zamiast klasycznego musli i mlekiem kokosowym zamiast mleka zwierzęcego. Jeśli nie przepadasz za kokosem, masz do wyboru wiele innych mlek roślinnych!
Banany: im dojrzalsze, tym lepsze! W rzeczywistości, już na pierwszym etapie, gdy zostaniesz poproszony o rozgniecenie go, będzie to o wiele łatwiejsze niż w przypadku banana twardego jak skała ;-)
Bez dodatku cukru: kremowa konsystencja dojrzałego banana i mleka kokosowego będzie więcej niż wystarczająca. Jeśli jednak masz ochotę na coś słodkiego, dodaj odrobinę miodu lub brązowego cukru.
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej: skorzystaj z okazji, aby przygotować jedzenie, które będziesz dekorować. Przygotuj więc najładniejsze owoce, nasiona i orzechy i pozwól swojej artystycznej stronie zrobić resztę, aby uczynić je tak kuszącymi, jak to tylko możliwe.
Przechowywanie: Ciasto w misce można jeść na ciepło lub na zimno. Należy jednak zjeść go w ciągu godziny, aby nie stał się zbyt suchy.