Brazylijskie ciasto kokosowe - bolo toalha felpuda
zagłosuj teraz
Miłośnicy orzechów kokosowych z pewnością będą zachwyceni tym wyjątkowo rozpływającym się w ustach deserem prosto z Brazylii! Jest łatwy w przygotowaniu, a rezultat jest lekki jak chmurka. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, zilustrowanymi zdjęciami i filmem (patrz poniżej).
Składniki
8
Na ciasto :
Dla mieszanki mlecznej :
Szacowany koszt: 5.43Euros€ (0.68€/porcja)
Materiały
- Drewniane szpikulce
- Forma do ciasta o średnicy 24 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oddziel białka od żółtek. W misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, kontynuując mieszanie.
- Następnie dodawaj żółtka pojedynczo i dobrze wymieszaj.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia: przesiej je do miski, a następnie dobrze wymieszaj trzepaczką.
- Podgrzej 25 cl mleka w rondelku i dodaj do mieszanki. Energicznie wymieszać.
- Wlej ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy i piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut.
- Podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj mieszankę mleka do nasączenia ciasta: 20 cl mleka, 20 cl mleka kokosowego i 40 cl słodzonego mleka skondensowanego.
- Wyjąć ciasto z piekarnika. Sprawdź, czy jest upieczone. Nakłuj ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe.
- Wlej mieszankę mleka na nakłute ciasto i pozwól mu wchłonąć większość płynu.
- Posyp startym kokosem wierzch ciasta i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- A teraz brazylijskie ciasto kokosowe jest gotowe, smacznego!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!