Brazylijskie ciasto kokosowe - bolo toalha felpuda

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
55 min

Miłośnicy orzechów kokosowych z pewnością będą zachwyceni tym wyjątkowo rozpływającym się w ustach deserem prosto z Brazylii! Jest łatwy w przygotowaniu, a rezultat jest lekki jak chmurka. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, zilustrowanymi zdjęciami i filmem (patrz poniżej).


Składniki

8

Na ciasto :

Dla mieszanki mlecznej :

Szacowany koszt: 5.43 (0.68€/porcja)

Materiały

  • Drewniane szpikulce
  • Forma do ciasta o średnicy 24 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min

  • Brazylijskie ciasto kokosowe - Bolo toalha felpuda - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oddziel białka od żółtek. W misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, kontynuując mieszanie.
  • Brazylijskie ciasto kokosowe - Bolo toalha felpuda - Przygotowanie krok 2Następnie dodawaj żółtka pojedynczo i dobrze wymieszaj.
  • Brazylijskie ciasto kokosowe - Bolo toalha felpuda - Przygotowanie krok 3Dodaj mąkę i proszek do pieczenia: przesiej je do miski, a następnie dobrze wymieszaj trzepaczką.
  • Brazylijskie ciasto kokosowe - Bolo toalha felpuda - Przygotowanie krok 4Podgrzej 25 cl mleka w rondelku i dodaj do mieszanki. Energicznie wymieszać.
  • Brazylijskie ciasto kokosowe - Bolo toalha felpuda - Przygotowanie krok 5Wlej ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy i piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut.
  • Brazylijskie ciasto kokosowe - Bolo toalha felpuda - Przygotowanie krok 6Podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj mieszankę mleka do nasączenia ciasta: 20 cl mleka, 20 cl mleka kokosowego i 40 cl słodzonego mleka skondensowanego.
  • Brazylijskie ciasto kokosowe - Bolo toalha felpuda - Przygotowanie krok 7Wyjąć ciasto z piekarnika. Sprawdź, czy jest upieczone. Nakłuj ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe.
  • Brazylijskie ciasto kokosowe - Bolo toalha felpuda - Przygotowanie krok 8Wlej mieszankę mleka na nakłute ciasto i pozwól mu wchłonąć większość płynu.
  • Brazylijskie ciasto kokosowe - Bolo toalha felpuda - Przygotowanie krok 9Posyp startym kokosem wierzch ciasta i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  • Brazylijskie ciasto kokosowe - Bolo toalha felpuda - Przygotowanie krok 10A teraz brazylijskie ciasto kokosowe jest gotowe, smacznego!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+