Brazylijskie ciasto kokosowe - bolo toalha felpuda
zagłosuj teraz
Miłośnicy orzechów kokosowych z pewnością będą zachwyceni tym wyjątkowo rozpływającym się w ustach deserem prosto z Brazylii! Jest łatwy w przygotowaniu, a rezultat jest lekki jak chmurka. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, zilustrowanymi zdjęciami i filmem (patrz poniżej).
Składniki
8
Na ciasto :
Dla mieszanki mlecznej :
Materiały
- Drewniane szpikulce
- Forma do ciasta o średnicy 24 cm
Podobne przepisy
-
Ciasto dyniowo-kokosowe (łatwe)
-
Bananowo-kokosowe ciasto w miseczce - bez laktozy i glutenu
-
Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami
-
Ciasto guinness, ciasto piwne guinness
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oddziel białka od żółtek. W misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, kontynuując mieszanie.
Następnie dodawaj żółtka pojedynczo i dobrze wymieszaj.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia: przesiej je do miski, a następnie dobrze wymieszaj trzepaczką.
Podgrzej 25 cl mleka w rondelku i dodaj do mieszanki. Energicznie wymieszaj.
Wlej ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy i piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut.
Podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj mieszankę mleka do nasączenia ciasta: 20 cl mleka, 20 cl mleka kokosowego i 40 cl słodzonego mleka skondensowanego.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Sprawdź, czy jest upieczone. Nakłuj ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe.
Wlej mieszankę mleka na nakłute ciasto i pozwól mu wchłonąć większość płynu.
Posyp startym kokosem wierzch ciasta i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
A teraz brazylijskie ciasto kokosowe jest gotowe, smacznego!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!