Brioche galette de rois
zagłosuj teraz
Dzięki temu nie będziesz mieć wymówki, aby nie zrobić własnej galette des rois na Święto Trzech Króli! Wybraliśmy wersję brioche ze względu na jej miękkość. Ta pochodzi prosto z Hiszpanii. Wypełniona kremową chantilly, ta galette z brioszki powali na kolana każdego króla!
Składniki
10
Dla mini zakwasu :
Na ciasto brioszkowe :
Przygotowanie
Czas przygotowania4 h
Gotowania25 min
- Mini zakwas :
Wsypać wszystkie składniki do miski i wymieszać rękami, aż utworzy się kula.
Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. - Pierwsza fermentacja :
Wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem mleka i masła) na średnich obrotach. - Gdy wszystko będzie wymieszane, dodawaj po trochu mleko.
Wyrabiać ciasto przez 10 minut na średnich obrotach.
Teraz dodawaj po trochu masło i ugniataj przez kolejne 15 minut. - Wykonaj test elastyczności.
Jeśli ciasto jest elastyczne, jest gotowe do dobrej fermentacji. Jeśli nie, należy kontynuować wyrabianie. - Naoliwić miskę. Umieść ciasto w misce.
Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić ciasto do podwojenia objętości na co najmniej 1 godzinę. - Druga fermentacja:
Umieścić ciasto na stole. Zagnieść ciasto, aby je spuścić, a następnie uformować kulę.
Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i pozostawić na stole na 15 minut. - Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj koronę.
Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do fermentacji na kolejne 1 godzinę. - Gotowanie i polewa :
Posmarować żółtkiem.
Dodać migdały i cukier perlisty. - Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180°C i pozostawić do ostygnięcia.
- Jako polewę wybraliśmy waniliową bitą śmietanę. Jeśli chcesz zrobić własną, sprawdź nasz przepis na domową bitą śmietanę (wideo).
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!