Brioche galette des rois

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
średnie
4 h 25 m

Dzięki temu nie będziesz mieć wymówki, aby nie zrobić własnej galette des rois na Święto Trzech Króli! Wybraliśmy wersję brioche ze względu na jej miękkość. Ta pochodzi prosto z Hiszpanii. Wypełniona kremową chantilly, ta galette z brioszki powali na kolana każdego króla!

Składniki

10

Dla mini zakwasu :

Na ciasto brioszkowe :

Materiały

  • miska, blacha do pieczenia, piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania25 min
  • Brioche Galette des Rois - Przygotowanie krok 1Mini zakwas :
    Wsypać wszystkie składniki do miski i wymieszać rękami, aż utworzy się kula.
    Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
  • Brioche Galette des Rois - Przygotowanie krok 2Pierwsza fermentacja :
    Wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem mleka i masła) na średnich obrotach.
  • Brioche Galette des Rois - Przygotowanie krok 3Gdy wszystko będzie wymieszane, dodawaj po trochu mleko.
    Wyrabiać ciasto przez 10 minut na średnich obrotach.
    Teraz dodawaj po trochu masło i ugniataj przez kolejne 15 minut.
  • Brioche Galette des Rois - Przygotowanie krok 4Wykonaj test elastyczności.
    Jeśli ciasto jest elastyczne, jest gotowe do dobrej fermentacji. Jeśli nie, należy kontynuować wyrabianie.
  • Brioche Galette des Rois - Przygotowanie krok 5Naoliwić miskę. Umieść ciasto w misce.
    Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić ciasto do podwojenia objętości na co najmniej 1 godzinę.
  • Brioche Galette des Rois - Przygotowanie krok 6Druga fermentacja:
    Umieścić ciasto na stole. Zagnieść ciasto, aby je spuścić, a następnie uformować kulę.
    Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i pozostawić na stole na 15 minut.
  • Brioche Galette des Rois - Przygotowanie krok 7Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj koronę.
    Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do fermentacji na kolejne 1 godzinę.
  • Brioche Galette des Rois - Przygotowanie krok 8Gotowanie i polewa :
    Posmarować żółtkiem.
    Dodać migdały i cukier perlisty.
  • Brioche Galette des Rois - Przygotowanie krok 9Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180°C i pozostawić do ostygnięcia.
  • Brioche Galette des Rois - Przygotowanie krok 10Jako polewę wybraliśmy waniliową bitą śmietanę. Jeśli chcesz zrobić własną, sprawdź nasz przepis na domową bitą śmietanę (wideo).

Obserwacje

Jeśli chcesz zrobić własną bitą śmietanę, sprawdź nasz przepis na domową bitą śmietanę (wideo).

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: