Ciasto jogurtowe

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
55 min

Przepis na zwykłe ciasto jogurtowe! Łatwy, puszysty deser, który robili już wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli! Pusty pojemnik po jogurcie służy do odmierzania pozostałych składników. Jedno naczynie oleju, 4 naczynia mąki... Jeśli nie wiesz, co z nimi upiec w środowe popołudnie. Szybki i łatwy przepis.


Składniki

8
Szacowany koszt: 1.65 (0.21€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min


Obserwacje

Jakiego oleju powinienem użyć do przygotowania tego przepisu?
Do tego ciasta zalecamy neutralny olej, taki jak olej rzepakowy lub arachidowy. Oliwa z oliwek nada nieco mocny smak, który może nie każdemu odpowiadać.

Dlaczego moje ciasto jogurtowe nie wyrasta?
Być może zapomniałeś dodać proszku do pieczenia. Musisz również dobrze wyrobić ciasto; powinno być gładkie i lekko spienione, co oznacza, że do ciasta dostało się powietrze i ułatwi jego wyrastanie.

Jaką formę wybrać?
My upiekliśmy ciasto w tortownicy o średnicy 23 cm, ale można je również upiec w tortownicy.

Jakie wariacje mogę wprowadzić?
Wystarczy zmienić smak jogurtu, dodać wiórki czekoladowe, skórkę cytrusową itp. Pomysłów nie brakuje! Możesz również dodać odrobinę rumu dla dodatkowego smaku.

Jakie owoce powinienem dodać? Możesz dodać kawałki jabłka, gruszki lub moreli do ciasta przed pieczeniem, aby uzyskać zdrowsze ciasto jogurtowe z owocami. Można również użyć świeżych lub mrożonych czerwonych owoców.

Czy mogę użyć polewy?
Aby uzyskać bardziej pobłażliwe ciasto, można dodać polewę czekoladową lub pastę do smarowania.

Jak mogę przygotować pojedyncze ciasta?
Pojedyncze ciasta można upiec w foremkach na muffiny.

Czym mogę zastąpić olej?
Aby uzyskać więcej smaku, można zastąpić olej roztopionym masłem. Prawie ulegliśmy tej pokusie, ale chcieliśmy najpierw pokazać ci prawdziwy podstawowy przepis.

To bardzo wilgotne ciasto jest idealne na zakończenie posiłku lub jako przekąska! Jeśli chcesz urozmaicić swoje ciasto, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś podał je z kremem, dżemem lub czekoladowym coulis :-) Gałki lodów są również mile widziane!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+