Ciasto savoy

zagłosuj teraz
Desser
20 porcji
łatwe
45 min

Nasz Savoy! Ten wyjątkowo łatwy przepis wymaga tylko kilku składników, które z pewnością masz w swoich szafkach ;-)

Składniki

20

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
  • Ciasto Savoy - Przygotowanie krok 1Oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier do żółtek i ucieraj, aż masa stanie się biała i kremowa.
  • Ciasto Savoy - Przygotowanie krok 2Dodaj mąkę i skrobię ziemniaczaną i dobrze wymieszaj. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Dodaj ubitą pianę z białek.
  • Ciasto Savoy - Przygotowanie krok 3Dodaj białka i delikatnie wymieszaj, unosząc masę nad białkami, aby ich nie zmiażdżyć.
  • Ciasto Savoy - Przygotowanie krok 4Wlać do wysmarowanej masłem formy i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto Savoy - Przygotowanie krok 5Gotowe!

Obserwacje

Skrobia ziemniaczana: jest niezbędna, to ona nadaje ciastu Savoy przewiewną, rozpoznawalną konsystencję.Skórka z cytryny: można ją zastąpić innymi smakami.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: