Ciasto savoy
zagłosuj teraz
Nasz Savoy! Ten wyjątkowo łatwy przepis wymaga tylko kilku składników, które z pewnością masz w swoich szafkach ;-)
Składniki
20
Szacowany koszt: 1.3Euros€ (0.06€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
- Oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier do żółtek i ucieraj, aż masa stanie się biała i kremowa.
- Dodać mąkę i skrobię ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek
- Dodaj białka i delikatnie wymieszaj, unosząc masę nad białkami, aby ich nie zmiażdżyć.
- Wlać do wysmarowanej masłem formy i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- Gotowe!
Obserwacje
Skrobia ziemniaczana: jest niezbędna, to ona nadaje ciastu Savoy przewiewną, rozpoznawalną konsystencję. Skórka z cytryny: można ją zastąpić innymi smakami.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!