Ciasto "tres leches" z trzema mlekami
To ciasto, pochodzące z Ameryki Łacińskiej, jest idealnym połączeniem kremówki i słodyczy. Często opisuje się je jako biszkopt nasączony trzema różnymi rodzajami mleka (skondensowanym, słodzonym skondensowanym i crème fraîche). Niezależnie od tego, na pewno pokochasz jego wyjątkowy smak ;-) Tutaj zdecydowaliśmy się pójść jeszcze dalej, podając go z bitą śmietaną. Posypany startym kokosem, kakao, lodami waniliowymi lub owocami, takimi jak mango, będzie jeszcze smaczniejszy.
Składniki
Na ciasto :
Dla 3 rodzajów mleka :
Bita śmietana :
Przygotowanie
- Wymieszaj suche składniki w misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zachowaj cukier do następnego kroku.
- Umieść całe jajka i cukier w innej misce i ubijaj z maksymalną prędkością przez 4 minuty. Mieszanina powinna stać się kremowa i spieniona w miarę pęcznienia.
- Dodaj płynną wanilię, a następnie suche składniki, po trochu, za każdym razem dobrze mieszając.
- Na koniec dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem. Wlać masę i wstawić do piekarnika.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C
- Wymieszać razem 3 mleka: śmietanę i mleko skondensowane.
- Wierzch ciasta nakłuć szpikulcem.
- Po wyjęciu z piekarnika zalać ciasto mieszanką 3 mlek i pozostawić na co najmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej, aby ciasto dobrze ją wchłonęło.
- Ubij bitą śmietanę, ubijając bardzo zimną śmietanę i stopniowo dodając cukier.
Nałóż ją na wierzch ciasta, aby ukryć dziury.
I gotowe!
Obserwacje
Aromaty: To ciasto jest pyszne, gdy jest dobrze aromatyzowane, więc możesz wybrać piękne ziarenka wanilii zamiast płynnego ekstraktu lub bursztynowego rumu, który będzie idealnie pasował do przepisu.
Przechowywanie: Jak wiadomo, bita śmietana nie jest odporna na wysokie temperatury, dlatego ważne jest, aby przechowywać ciasto w chłodnym miejscu, aby zachowało swój kształt. Możesz przechowywać go w lodówce przez 4 do 5 dni.