Ciasto twarogowe

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
40 min

Świetny przepis na ciasto fromage blanc z zaledwie 4 składników, które można zrobić z zamkniętymi oczami. Prawdziwa uczta! Lżejsze niż sernik czy tarta, to ciasto deserowe jest idealne do dobrego jedzenia bez spędzania godzin w kuchni. Użyłam sera fromage frais o zawartości tłuszczu 20%. Możesz również użyć 40%, aby uzyskać gładsze ciasto, a nawet brousse.


Składniki

6
Szacowany koszt: 2.15 (0.36€/porcja)

Materiały

  • Forma do pieczenia o średnicy 20 cm
  • Mikser elektryczny
  • Piekarnik
  • Miska do ciasta
  • Opcjonalnie: tłuszcz w sprayu

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania30 min

  • Ciasto twarogowe - Przygotowanie krok 1Włączyć piekarnik na 180°C
    Wymieszaj fromage blanc i cukier w misce. Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z mieszaniną fromage blanc i cukru.
  • Ciasto twarogowe - Przygotowanie krok 2Dodać mąkę i wymieszać.
  • Ciasto twarogowe - Przygotowanie krok 3Dodaj skórkę z cytryny lub wanilię.
  • Ciasto twarogowe - Przygotowanie krok 4Ubij białka na sztywno i delikatnie dodaj do masy.
  • Ciasto twarogowe - Przygotowanie krok 5Wlej mieszaninę fromage blanc i cukru jajecznego do tortownicy o średnicy około 20 cm, wysmarowanej masłem lub spryskanej tłuszczem.
    Umieścić ciasto w piekarniku w temperaturze 180°C na 30 minut.
    Po 30 minutach wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki piekarnika, aby ciasto delikatnie ostygło.
    Po 1 godzinie wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia w lodówce na kilka godzin przed wyjęciem z formy.

Obserwacje

Który fromage frais wybrać?
Do tego przepisu wybierz klasyczny fromage frais o zawartości tłuszczu 3,2%. Możesz również użyć fromage frais o zawartości tłuszczu 7,8%. Nie zalecamy stosowania 0% fromage frais.

Aby dodać pikanterii, zetrzyj skórkę z cytryny. Jeśli nie jesteś fanem cytryny, do aromatyzowania można użyć płynnej wanilii lub cukru waniliowego. Świetnie smakuje bez dodatków, z owocowym coulis, sosem czekoladowym lub solonym maślanym karmelem.

Bardzo ważne jest, aby pozostawić ciasto do odpowiedniego upieczenia i nie wyjmować go zbyt szybko z formy. Najlepiej pozostawić je do ostygnięcia na co najmniej 1 godzinę przed wyjęciem z formy.

Jakiej formy powinienem użyć do ciasta fromage blanc?
Ja użyłam tortownicy, którą znacznie łatwiej wyjąć z formy. Moja ma około 20 cm średnicy.

Jeszcze pyszniejsze, jak je podawać?
Ponieważ ciasto jest bardzo lekkie, można je podawać z owocowym lub czekoladowym coulis.

Jak przechowywać ciasto?
Ciasto przechowuje się bardzo dobrze przez kilka dni, ale należy je przykryć, aby zbytnio nie wyschło. Najlepiej zjeść go szybko, ale nie powinno być z tym problemu :)

Co powinienem pić z ciastem fromage blanc?
Jeśli podajesz go jako deser, najlepszym dodatkiem będzie słodkie, rześkie białe wino, takie jak Jurançon, lub kieliszek szampana (lub crémant), jeśli chcesz coś bardziej wytrawnego i gazowanego.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+