Ciasto z twarogu

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
40 min

Świetny przepis na ciasto z twarogu z zaledwie 4 składników, które można zrobić z zamkniętymi oczami. Prawdziwa uczta! Lżejsze niż sernik czy tarta, to ciasto deserowe jest idealne do dobrego jedzenia bez spędzania godzin w kuchni. Użyłam sera twarogowego o zawartości tłuszczu 20%. Możesz również użyć 40%, aby uzyskać gładsze ciasto, a nawet brousse.


Składniki

6

Składniki opcjonalne:

Szacowany koszt: 2.15 (0.36€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania30 min


Obserwacje

Który twaróg wybrać?
Do tego przepisu wybierz klasyczny twaróg o zawartości tłuszczu 3,2%. Możesz również użyć twarogu o zawartości tłuszczu 7,8%. Nie zalecamy stosowania 0% twarogu.

Aby dodać pikanterii, zetrzyj skórkę z cytryny. Jeśli nie jesteś fanem cytryny, do aromatyzowania można użyć płynnej wanilii lub cukru waniliowego. Świetnie smakuje bez dodatków, z owocowym coulis, sosem czekoladowym lub solonym maślanym karmelem.

Bardzo ważne jest, aby pozostawić ciasto do odpowiedniego upieczenia i nie wyjmować go zbyt szybko z formy. Najlepiej pozostawić je do ostygnięcia na co najmniej 1 godzinę przed wyjęciem z formy.

Jakiej formy powinienem użyć do ciasta z twarogu?
Ja użyłam tortownicy, którą znacznie łatwiej wyjąć z formy. Moja ma około 20 cm średnicy.

Jeszcze pyszniejsze, jak je podawać?
Ponieważ ciasto jest bardzo lekkie, można je podawać z owocowym lub czekoladowym coulis.

Jak przechowywać ciasto?
Ciasto przechowuje się bardzo dobrze przez kilka dni, ale należy je przykryć, aby zbytnio nie wyschło. Najlepiej zjeść go szybko, ale nie powinno być z tym problemu :)

Co powinienem pić z ciastem z twarogu?
Jeśli podajesz go jako deser, najlepszym dodatkiem będzie słodkie, rześkie białe wino, takie jak Jurançon, lub kieliszek szampana (lub crémant), jeśli chcesz coś bardziej wytrawnego i gazowanego.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+