Ekspresowa bułka nowojorska ze speculoos - szybki i ekonomiczny przepis

zagłosuj teraz
Desser
2 porcji
łatwe
40 min

Nasze nowe ulubione ciasto? New-York Roll! Zaokrąglony rogalik z pysznym kremem. A tutaj dodajemy smak speculoos, ponieważ jesteśmy tutaj, aby się rozpieszczać! Zgadza się! Niezależnie od tego, czy jest to śniadanie, przekąska czy brunch, zapewniamy, że będziesz zachwycony, próbując tego cudeńka ;-) Wszystko szczegółowo wyjaśniamy w poniższym przepisie


Składniki

2

Rogaliki:

Nadzienie:

Dekoracja:

Szacowany koszt: 5.39 (2.7€/porcja)

Materiały

  • 1 woreczek do ciasta
  • 1 mikser elektryczny
  • 1 szpatułka
  • 2 okrągłe, żaroodporne foremki do ciastek o średnicy 10 cm
  • 1 naczynie do zapiekania
  • papier do pieczenia
  • 1 pędzel do ciasta
  • pałeczki

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania25 min

  • Ekspresowa bułka nowojorska ze speculoos - szybki i ekonomiczny przepis - Przygotowanie krok 1Zacznij od rozwałkowania ciasta na rogaliki na desce do krojenia i złożenia go na pół.
    Wytnij z ciasta 3 paski. Następnie przetnij trzeci pasek na 2 części.
  • Ekspresowa bułka nowojorska ze speculoos - szybki i ekonomiczny przepis - Przygotowanie krok 2Zwiń pasek na siebie, aby uformować rolkę. Następnie dodać pół paska. Zrób to samo z pozostałymi paskami ciasta.
  • Ekspresowa bułka nowojorska ze speculoos - szybki i ekonomiczny przepis - Przygotowanie krok 3Umieść dwie bułki na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
  • Ekspresowa bułka nowojorska ze speculoos - szybki i ekonomiczny przepis - Przygotowanie krok 4Ułóż natłuszczone kółka wokół bułek i umieść na wierzchu duże naczynie żaroodporne.
  • Ekspresowa bułka nowojorska ze speculoos - szybki i ekonomiczny przepis - Przygotowanie krok 5Piec bułki w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć naczynie do zapiekania i pozostawić do ostygnięcia.
  • Ekspresowa bułka nowojorska ze speculoos - szybki i ekonomiczny przepis - Przygotowanie krok 6Umieść śmietanę, mascarpone, trzepaczki i miskę w zamrażarce na 15 minut. Następnie wlej schłodzone składniki i masę speculoos do schłodzonej miski.
  • Ekspresowa bułka nowojorska ze speculoos - szybki i ekonomiczny przepis - Przygotowanie krok 7Wymieszaj wszystko mikserem elektrycznym, aż powstanie gęsta bita śmietana. Przenieś mieszaninę do rękawa do wyciskania (lub torebki do zamrażania).
  • Ekspresowa bułka nowojorska ze speculoos - szybki i ekonomiczny przepis - Przygotowanie krok 8Wbij bagietkę dwa razy pionowo w bułkę, aby móc ją obficie wypełnić za pomocą rękawa do wyciskania. Wygładź wierzch łyżką. Zrób to samo z drugą bułką.
  • Ekspresowa bułka nowojorska ze speculoos - szybki i ekonomiczny przepis - Przygotowanie krok 9Wierzch bułeczek udekorować pastą speculoos, posypać pokruszonym speculoos i ułożyć na wierzchu całe speculoos.
  • Ekspresowa bułka nowojorska ze speculoos - szybki i ekonomiczny przepis - Przygotowanie krok 10Gotowe! Smacznego!

Obserwacje

Jak przechowywać New York roll?
Umieścić w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Można je przechowywać do 3 dni. Zalecamy jednak zjedzenie ich tego samego dnia.

Czym mogę zastąpić bitą śmietanę speculoos?
Można ją zastąpić na przykład klasyczną bitą śmietaną lub kremem waniliowym. Naszą bułkę NY z kremem budyniowym znajdziesz tutaj.

Czym mogę zastąpić speculoos?
Możesz zmodyfikować przepis i zastąpić je swoimi ulubionymi herbatnikami!

Czy można zrobić bułeczki nowojorskie z tradycyjnego ciasta francuskiego?
Tak, ale czas pieczenia będzie dłuższy. Zalecamy użycie ciasta croissant lub ciasta francuskiego. Można je łatwo znaleźć w supermarketach obok ciasta francuskiego i kruchego. Można również poprosić o nie piekarza lub przygotować własne.

Czy można zrobić więcej bułeczek nowojorskich z jednej formy ciasta croissant?
Jeśli masz 4 okręgi, możesz po prostu pociąć ciasto na rogaliki na 4 części i użyć już uformowanych rogalików. Zwróć uwagę na czas gotowania, który będzie krótszy.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+