Ekspresowa bułka nowojorska ze speculoos - szybki i ekonomiczny przepis
Nasze nowe ulubione ciasto? New-York Roll! Zaokrąglony rogalik z pysznym kremem. A tutaj dodajemy smak speculoos, ponieważ jesteśmy tutaj, aby się rozpieszczać! Zgadza się! Niezależnie od tego, czy jest to śniadanie, przekąska czy brunch, zapewniamy, że będziesz zachwycony, próbując tego cudeńka ;-) Wszystko szczegółowo wyjaśniamy w poniższym przepisie
Składniki
Rogaliki:
Nadzienie:
Dekoracja:
Materiały
- 1 woreczek do ciasta
- 1 mikser elektryczny
- 1 szpatułka
- 2 okrągłe, żaroodporne foremki do ciastek o średnicy 10 cm
- 1 naczynie do zapiekania
- papier do pieczenia
- 1 pędzel do ciasta
- pałeczki
Przygotowanie
- Zacznij od rozwałkowania ciasta na rogaliki na desce do krojenia i złożenia go na pół.
Wytnij z ciasta 3 paski. Następnie przetnij trzeci pasek na 2 części. - Zwiń pasek na siebie, aby uformować rolkę. Następnie dodać pół paska. Zrób to samo z pozostałymi paskami ciasta.
- Umieść dwie bułki na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
- Ułóż natłuszczone kółka wokół bułek i umieść na wierzchu duże naczynie żaroodporne.
- Piec bułki w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć naczynie do zapiekania i pozostawić do ostygnięcia.
- Umieść śmietanę, mascarpone, trzepaczki i miskę w zamrażarce na 15 minut. Następnie wlej schłodzone składniki i masę speculoos do schłodzonej miski.
- Wymieszaj wszystko mikserem elektrycznym, aż powstanie gęsta bita śmietana. Przenieś mieszaninę do rękawa do wyciskania (lub torebki do zamrażania).
- Wbij bagietkę dwa razy pionowo w bułkę, aby móc ją obficie wypełnić za pomocą rękawa do wyciskania. Wygładź wierzch łyżką. Zrób to samo z drugą bułką.
- Wierzch bułeczek udekorować pastą speculoos, posypać pokruszonym speculoos i ułożyć na wierzchu całe speculoos.
- Gotowe! Smacznego!
Obserwacje
Jak przechowywać New York roll?
Umieścić w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Można je przechowywać do 3 dni. Zalecamy jednak zjedzenie ich tego samego dnia.
Czym mogę zastąpić bitą śmietanę speculoos?
Można ją zastąpić na przykład klasyczną bitą śmietaną lub kremem waniliowym. Naszą bułkę NY z kremem budyniowym znajdziesz tutaj.
Czym mogę zastąpić speculoos?
Możesz zmodyfikować przepis i zastąpić je swoimi ulubionymi herbatnikami!
Czy można zrobić bułeczki nowojorskie z tradycyjnego ciasta francuskiego?
Tak, ale czas pieczenia będzie dłuższy. Zalecamy użycie ciasta croissant lub ciasta francuskiego. Można je łatwo znaleźć w supermarketach obok ciasta francuskiego i kruchego. Można również poprosić o nie piekarza lub przygotować własne.
Czy można zrobić więcej bułeczek nowojorskich z jednej formy ciasta croissant?
Jeśli masz 4 okręgi, możesz po prostu pociąć ciasto na rogaliki na 4 części i użyć już uformowanych rogalików. Zwróć uwagę na czas gotowania, który będzie krótszy.