Niewidzialne ciasto jabłkowe

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h 5 m

Wspaniale wilgotny deser z jednego z najbardziej znanych owoców na straganach: jabłka! Ale dlaczego niewidzialny? Cóż, kawałki jabłka są pokrojone tak drobno, że po zmieszaniu z ciastem nie można ich odróżnić!


Składniki

8
Szacowany koszt: 3.2 (0.4€/porcja)

Materiały

  • miska na sałatkę
  • Kwadratowa (20x20 cm) lub okrągła (średnica 22 cm) forma do pieczenia
  • Mandolina
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania45 min

  • Niewidzialne ciasto jabłkowe - Przygotowanie krok 1W misce wymieszać jajka z cukrem, następnie dodać mleko i roztopione masło. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.
  • Niewidzialne ciasto jabłkowe - Przygotowanie krok 2Jabłka obrać i pokroić w cienkie paski.
  • Niewidzialne ciasto jabłkowe - Przygotowanie krok 3Wymieszaj jabłka i ciasto, a następnie przelej do wysmarowanej masłem formy. Piec przez 45 minut w temperaturze 200°C (przykryć folią aluminiową, jeśli jabłka zbyt szybko nabiorą złotego koloru).
  • Niewidzialne ciasto jabłkowe - Przygotowanie krok 4Po ostygnięciu wyjąć z formy i udekorować cukrem pudrem. I voilà, twoje niewidzialne ciasto jest gotowe!

Obserwacje

Mandolina: niezbędna! Im cieńsze plastry, tym bardziej nadadzą ciastu "niewidzialny" wygląd, od którego pochodzi jego nazwa, dzięki czemu plastry wtopią się w ciasto o podobnym kolorze.

Odmiany jabłek: Wybierz te, które dobrze znoszą pieczenie. Możesz zdecydować się na przykład na Goldeny lub słynną Royal Gala.

Przechowywanie: To ciasto może być spożywane zarówno na ciepło, jak i na zimno, i będzie przechowywane w lodówce przez 4 do 5 dni.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+