Portugalskie ciasto biszkoptowe, bolo de bolacha
Oto typowo portugalskie ciasto na deser! Dość często można je zobaczyć na tamtejszych imprezach i przyjęciach. Spróbuj i zapoznaj swoich gości z nowymi smakami ;-)
Składniki
Materiały
- Mikser elektryczny
Przygotowanie
- W misce ubijać zmiękczone masło przez 5 minut. Dodać cukier i ubijać przez kolejne 5 minut. Na koniec dodać żółtka i ubijać przez kolejne 5 minut.
- Dodaj cukier do kawy. Szybko zanurz biszkopt w cukrze. Uważaj, aby nie zanurzać go na dłużej niż 5 sekund, ponieważ będzie zbyt mokry.
- Ułóż namoczone herbatniki w kształcie kwiatu na talerzu do serwowania.
- Rozprowadź cienką warstwę kremu maślanego na wierzchu.
- Powtarzaj kroki 3 i 4, aż pozostanie tylko 5 ciastek.
- Na wierzchu ułożyć grubszą warstwę kremu maślanego i posypać pozostałymi pokruszonymi herbatnikami.
- Schłodzić przez kilka godzin i cieszyć się! Smacznego!
Obserwacje
Herbatniki: Najlepiej byłoby użyć portugalskich herbatników "Maria", które można łatwo znaleźć w dziale "produits du monde" w supermarkecie. Jeśli jednak nie możesz ich znaleźć, możesz przygotować ten przepis z tradycyjnymi okrągłymi herbatnikami maślanymi.
Żółtka jaj: nie są one niezbędne w tym przepisie. Można je usunąć, aby nietolerujący jajek/alergicy mogli się nimi cieszyć ;-)
Kształt: możesz również nadać mu okrągły kształt, używając pierścienia z ciasta. Jeśli chodzi o wysokość, tutaj również przepis jest regulowany. Jeśli chcesz, możesz położyć mniej ciasta na wierzchu.
Dekoracja: jeśli pozostały ci jakieś herbatniki, oprócz posypania nimi wierzchu ciasta, możesz zrobić to samo z bokami.