Tarta oranaise - ciasto francuskie, krem budyniowy i morele

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
2 h 40 m

Czy wiesz, czym są oranais? To ciasto znane również jako "kieliszki morelowe" lub "abricotine". Cudo, które uwielbiamy kupować u piekarza w niedzielne poranki na deser śniadaniowy ♥ Kruche dzięki ciastu, rozpływające się w ustach dzięki kremowi, owocowe dzięki morelom. Krótko mówiąc: uwielbiamy ten deser tak bardzo, że postanowiliśmy odtworzyć go w wersji tarty! Zapraszamy więc do zapoznania się z instrukcjami krok po kroku dotyczącymi naszej tarty oranaise.


Składniki

8

Krem do ciasta :

Na tartę :


Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania25 min


Obserwacje

Czy mogę zastąpić laskę wanilii ekstraktem waniliowym? Tak, na jedną laskę wanilii należy użyć od 1/2 do 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Czy mogę użyć moreli w syropie? Nie ma problemu, ponieważ dzięki morelom w syropie możesz cieszyć się tą tartą przez cały rok! Upewnij się tylko, że najpierw dobrze je odsączysz ;-)

Jakiego ciasta francuskiego powinienem użyć? Ze swojej strony przysięgamy na ciasto francuskie z czystym masłem. W tym przypadku ważne jest, aby ciasto było okrągłe.

Co zrobić z pozostałymi białkami? W przypadku pikantnych przepisów po prostu wrzucamy je na patelnię i gotujemy jak jajecznicę z odrobiną mleka, soli i pieprzu. Po ugotowaniu podajemy je na tostach :-) W przypadku słodkich przepisów, białka można wykorzystać do przygotowania bezy, musów, financierów lub sufletów.

Dlaczego muszę filmować krem do ciasta w kontakcie? Jeśli nie sfilmujesz kremu do ciasta "na styk", na wierzchu utworzy się sucha warstwa, którą trzeba będzie usunąć przed użyciem. Dlatego, aby uniknąć marnotrawstwa, należy dobrze filmować krem na styk i lekko ubijać przed użyciem.

Jak mogę szybciej schłodzić custard? Nasz trik na szybsze schłodzenie kremu polega na rozłożeniu go na dnie szerokiego naczynia przed zawinięciem go w folię.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+