Ciasto francuskie z domową tapenadą
zagłosuj teraz
Ciasto francuskie, domowa tapenada, wymieszaj wszystko razem i masz piękną chrupiącą choinkę na aperitif! Super prosty przepis do odtworzenia w domu z dziećmi ;-) Krok po kroku pokażemy Ci, jak zrobić doskonałą tapenadę z czarnych oliwek, a także pokażemy Ci naszą technikę składania świątecznej i apetycznej choinki. Świetny pomysł do zrobienia w ostatniej chwili przed wielkim dniem ;-)
Składniki
6
Do tapenady :
Na choinkę :
Szacowany koszt: 6.57Euros€ (1.1€/porcja)
Materiały
- Blender (do domowej tapenady)
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
- Przygotuj tapenadę: wymieszaj oliwki, kapary, filety anchois, oliwę z oliwek i pieprz.
- Stopniowo dodawać olej, a następnie sok z cytryny, mieszając.
- Rozwiń prostokątne ciasto francuskie i posmaruj je tapenadą.
- Przykryć drugim prostokątnym ciastem francuskim i wyciąć kształt choinki. Zachowaj odcięte końce.
- Wytnij poziome paski, aby utworzyć gałęzie, pozostawiając miejsce w środku, aby utworzyć pień. Skręć gałęzie.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Zrób drugie drzewo ze skrawków! Złóż dwa trójkąty ciasta. Użyj prostokąta do zrobienia pnia. Powtórz poprzednie kroki.
- A teraz jodły z tapenadą są gotowe do udostępnienia na świąteczny aperitif!
Obserwacje
Możesz użyć okrągłego ciasta francuskiego, ale prostokątne ciasto francuskie pozwala na zrobienie drugiej choinki z resztek.
Z drugiego pozostałego prostokąta możesz zrobić gwiazdki, które umieścisz na szczycie choinki.
Choinkę z płatków można udekorować na inne sposoby, na przykład pesto, fromage frais itp.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!