Ciasto francuskie z domową tapenadą
zagłosuj teraz
Ciasto francuskie, domowa tapenada, wymieszaj wszystko razem i masz piękną chrupiącą choinkę na aperitif! Super prosty przepis do odtworzenia w domu z dziećmi ;-) Krok po kroku pokażemy Ci, jak zrobić doskonałą tapenadę z czarnych oliwek, a także pokażemy Ci naszą technikę składania świątecznej i apetycznej choinki. Świetny pomysł do zrobienia w ostatniej chwili przed wielkim dniem ;-)
Składniki
6
Do tapenady :
Na choinkę :
Materiały
- Blender (do domowej tapenady)
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
Przygotuj tapenadę: zmiksuj razem oliwki, kapary, filety anchois, oliwę z oliwek i pieprz.
Stopniowo dodawaj olej, a następnie sok z cytryny, miksując przygotowanie.
Rozwiń prostokątne ciasto francuskie i posmaruj je tapenadą.
Przykryj drugim prostokątnym ciastem francuskim i wytnij kształt choinki. Zachowaj odcięte końce.
Wytnij poziome paski, aby utworzyć gałęzie, pozostawiając miejsce w środku na pień. Skręć gałęzie.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Zrób drugie drzewo ze skrawków! Złóż dwa trójkąty ciasta. Użyj prostokąta do zrobienia pnia. Powtórz poprzednie kroki.
A teraz jodły z tapenadą są gotowe do podzielenia się na świąteczny aperitif!
Obserwacje
Możesz użyć okrągłego ciasta francuskiego, ale prostokątne ciasto francuskie pozwala na zrobienie drugiej choinki z resztek.
Z drugiego pozostałego prostokąta możesz zrobić gwiazdki, które umieścisz na szczycie choinki.
Choinkę z płatków można udekorować na inne sposoby, na przykład pesto, fromage frais itp.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!