Domowy syrop dyniowy, idealny do jesienno-zimowych drinków
Zostało ci trochę puree z dyni i nie wiesz, co z nim zrobić? Zamień je w pyszny syrop dyniowy z przyprawami, który ożywi Twoje napoje! Dzięki nutom cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, syrop ten będzie idealny do przygotowania przepisu na słynną"Pumpkin spice latte", pyszną latte rozsławioną przez sieć kawiarni Starbucks :-) To również świetny pomysł na domowy prezent. A więc do dzieła ;-)
Składniki
Materiały
- Patelnia
- Sitko lub filtr wielokrotnego użytku
- Szczelna szklana butelka
Przygotowanie
- Purée z dyni :
Grubo posiekaj kawałki dyni i zanurz je w garnku z wrzącą wodą.
Gotować przez około 20 minut (lub do momentu, gdy dynia roztopi się po włożeniu do niej czubka noża). - Odcedź kawałki dyni i zmiksuj je w blenderze, aż uzyskasz gładkie purée, odstaw na bok.
- Przygotowanie syropu:
Na patelni (lub w rondelku) połącz cukier z wodą i doprowadź do wrzenia. - Gdy cukier rozpuści się w wodzie, dodaj laski cynamonu, goździki, imbir, gałkę muszkatołową i purée z dyni.
- Gotować przez 20 minut na małym ogniu.
- Gdy mieszanina się zredukuje, zdjąć z ognia i przecedzić syrop np. przez gazę lub filtr do kawy wielokrotnego użytku.
Przelać syrop do szczelnej butelki i pozostawić do ostygnięcia przed ponownym zamknięciem. - Syrop z dyni jest już gotowy!
Obserwacje
Jak przechowywać syrop z dyni?
Syrop z dyni można przechowywać w szczelnej butelce w lodówce przez około miesiąc.
Czy mogę użyć innego purée z dyni do tego przepisu?
Jak najbardziej! Dynia, dynia zwyczajna, dynia piżmowa, wszystkie te dynie są idealne do przygotowania tego syropu.
Czy do syropu można dodać inne przyprawy?
Tak, możesz eksperymentować, dodając inne przyprawy, takie jak kardamon, wanilia, a nawet odrobinę pieprzu dla tych, którzy lubią pikantne!
Czy syrop z dyni może być stosowany w przepisach na koktajle bezalkoholowe?
Syrop z dyni może być doskonałą bazą do bezalkoholowych aperitifów. Spróbuj dodać go na przykład do piwa imbirowego lub wody gazowanej! :-)