Ciasto do empanadillas

zagłosuj teraz
Inny
8 porcji
łatwe
47 min

Czy zawsze chciałeś wiedzieć, jak zrobić empanadillas? Cóż, to o wiele łatwiejsze niż myślałeś! Postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku, aby zrobić to domowe ciasto i pochwalić się swoimi empanadillas!

Składniki

8

Materiały

  • folia spożywcza
  • wałek do ciasta
  • nóż o średnicy 10 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania2 min
  • Ciasto do empanadillas - Przygotowanie krok 1Wymieszaj mąkę z solą w misce i dodaj olej. Dobrze wymieszaj, aż do połączenia.
  • Ciasto do empanadillas - Przygotowanie krok 2Dodaj gorącą wodę i mieszaj łyżką, aż utworzy się ciasto. Dokończ mieszanie rękami, aż utworzy się kula.
  • Ciasto do empanadillas - Przygotowanie krok 3Możesz dodać trochę więcej wody (zimnej), jeśli uważasz, że tego potrzebuje.
    Zawiń w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto do empanadillas - Przygotowanie krok 4Posyp mąką powierzchnię stołu i rozwałkuj ciasto.
  • Ciasto do empanadillas - Przygotowanie krok 5Powinno być bardzo, bardzo cienkie (około 1 mm grubości).
    Gdy ciasto odpocznie przez 30 minut, stanie się bardzo elastyczne i łatwe do rozwałkowania.
  • Ciasto do empanadillas - Przygotowanie krok 6Zaznaczamy nożykiem i wafle są gotowe do wypełnienia naszych pasztecików czym tylko chcemy ;)
    Malujemy brzegi wodą i składamy, aby się skleiły. Zaznacz widelcem, aby uszczelnić.

Obserwacje

* Można przechowywać już pokrojone wafle, zawijając je oddzielnie w folię spożywczą (papier w kształcie akordeonu, na przemian papier i ciasto). W ten sposób można użyć wafli w dowolnym momencie.

* Jeśli chcesz, możesz je zamrozić, przechowując je w ten sam sposób. Z drugiej strony, upewnij się, że zamrażasz je na przykład w grupach po 5 sztuk, aby nie zmarnować ich podczas rozmrażania.

* Aby rozmrozić ciasto, radzimy wyjąć je z lodówki dzień wcześniej.

* Z foremki o średnicy 10 cm można zrobić około 22 pasztecików.

* Aby je ugotować, smażyć na patelni z dużą ilością gorącego oleju słonecznikowego. Smażenie nie powinno zająć więcej niż 1 minutę z każdej strony.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: