Ciasto cukiernicze
Czy zawsze chciałeś wiedzieć, jak zrobić empanadillas? Cóż, to o wiele łatwiejsze niż myślałeś! Postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku, aby zrobić to domowe ciasto i pochwalić się swoimi pasztecikami!
Składniki
Materiały
- folia spożywcza
- wałek do ciasta
- nóż o średnicy 10 cm
Podobne przepisy
Ciasto z orzechami pekan. ciasto z orzechami pekan
Przygotowanie
- Wymieszaj mąkę z solą w misce i dodaj olej. Dobrze wymieszać, aż do połączenia.
- Dodaj gorącą wodę i mieszaj łyżką, aż utworzy się ciasto. Dokończyć mieszanie rękami, aż utworzy się kula.
- Możesz dodać trochę więcej wody (zimnej), jeśli uważasz, że tego potrzebuje.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. - Posyp mąką powierzchnię stołu i rozwałkuj ciasto.
- Powinno być bardzo, bardzo cienkie (około 1 mm grubości).
Gdy ciasto odpocznie przez 30 minut, stanie się bardzo elastyczne i łatwe do rozwałkowania. - Zaznaczamy nożykiem i wafle są gotowe do wypełnienia naszych pasztecików czym tylko chcemy ;)
Malujemy brzegi wodą i składamy, aby się skleiły. Zaznaczyć widelcem, aby uszczelnić.
Obserwacje
* Można przechowywać już pokrojone wafle, zawijając je oddzielnie w folię spożywczą (papier w kształcie akordeonu, na przemian papier i ciasto). W ten sposób można użyć wafli w dowolnym momencie.
* Jeśli chcesz, możesz je zamrozić, przechowując je w ten sam sposób. Z drugiej strony, upewnij się, że zamrażasz je na przykład w grupach po 5 sztuk, aby nie zmarnować ich podczas rozmrażania.
* Aby rozmrozić ciasto, radzimy wyjąć je z lodówki dzień wcześniej.
* Z foremki o średnicy 10 cm można zrobić około 22 pasztecików.
* Aby je ugotować, smażyć na patelni z dużą ilością gorącego oleju słonecznikowego. Smażenie nie powinno zająć więcej niż 1 minutę z każdej strony.