Domowa pralina (pralin w paście)
zagłosuj teraz

Pralina jest znacznie łatwiejsza do zrobienia, niż mogłoby się wydawać! Możesz zrobić pralinę z migdałów, orzechów laskowych lub obu! Będziesz więc musiał wypróbować ten przepis (co najmniej) 3 razy, aby wybrać swój ulubiony smak ;-) Połącz go na przykład z kremem mousseline, aby wypełnić ciasto choux, a otrzymasz soczysty Paris-Brest, który zachwyci kubki smakowe wszystkich Twoich gości!
Składniki
5
Szacowany koszt: 2.48Euros€ (0.5€/porcja)
Materiały
- Mincer
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
Umieść cukier i wodę na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy cukier się rozpuści i zacznie bulgotać, dodaj migdały.
Ciągle mieszaj: cukier zacznie się krystalizować. Mieszaj, aż wokół migdałów utworzy się karmel.
Wylej karmelizowane migdały na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie połam na kawałki i umieść w rozdrabniaczu.
Siekać w etapach po 30 sekund (aby uniknąć przegrzania silnika rozdrabniacza). Powstanie drobny proszek. Kontynuuj siekanie, a stopniowo utworzy się pasta.A teraz pralina jest gotowa!
Obserwacje
Przechowywanie: W szczelnym szklanym pojemniku można przechowywać pralinę przez kilka miesięcy w chłodnym i suchym miejscu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!