Domowa pralina (pasta pralinowa)

zagłosuj teraz
Domowa pralina (pasta pralinowa)
Inny
5 porcji
łatwe
20 min

Pralina jest znacznie łatwiejsza do zrobienia, niż mogłoby się wydawać! Możesz zrobić pralinę z migdałów, orzechów laskowych lub obu! Będziesz więc musiał wypróbować ten przepis (co najmniej) 3 razy, aby wybrać swój ulubiony smak ;-) Połącz go na przykład z kremem mousseline, aby wypełnić ciasto choux, a otrzymasz soczysty Paris-Brest, który zachwyci kubki smakowe wszystkich Twoich gości!


Składniki

5
Szacowany koszt: 2.48 (0.5€/porcja)

Materiały

  • Mincer

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
  • Domowa pralina (pasta pralinowa) - Przygotowanie krok 1Umieść cukier i wodę na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy cukier się rozpuści i zacznie bulgotać, dodaj migdały.
  • Domowa pralina (pasta pralinowa) - Przygotowanie krok 2Ciągle mieszaj: cukier zacznie się krystalizować. Mieszaj, aż wokół migdałów utworzy się karmel.
  • Domowa pralina (pasta pralinowa) - Przygotowanie krok 3Wylej karmelizowane migdały na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie połam na kawałki i umieść w rozdrabniaczu.
    Siekać w etapach po 30 sekund (aby uniknąć przegrzania silnika rozdrabniacza). Powstanie drobny proszek. Kontynuuj siekanie, a stopniowo utworzy się pasta.
  • Domowa pralina (pasta pralinowa) - Przygotowanie krok 4A teraz pralinka jest gotowa!

Obserwacje

Przechowywanie: W szczelnym szklanym pojemniku można przechowywać pralinę przez kilka miesięcy w chłodnym i suchym miejscu.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+