Jak zrobić ganache czekoladową?

zagłosuj teraz
Inny
7 porcji
łatwe
10 min

Przygotuj ganache czekoladową w prosty i szybki sposób, aby wzbogacić swoje desery! Co więcej, potrzebujesz tylko 2 składników, aby stworzyć ten pyszny smakołyk - czy to może być łatwiejsze? Ta łatwa do przygotowania ganache czekoladowa będzie jednym z twoich najlepszych sprzymierzeńców w cukiernictwie, niezależnie od tego, czy użyjesz jej do dekoracji piętrowych ciast, tart, nadziewanych czekoladek czy trufli ;-)

Składniki

7

Materiały

  • rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania5 min
  • Jak zrobić ganache czekoladową? - Przygotowanie krok 1Podgrzej śmietankę w rondelku.
  • Jak zrobić ganache czekoladową? - Przygotowanie krok 2Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj kawałki czekolady. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • Jak zrobić ganache czekoladową? - Przygotowanie krok 3Alternatywnie, wlej wrzącą śmietankę na czekoladę poza ogniem i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.

Obserwacje

Wariacje: ten ganache można również przygotować z mleczną lub białą czekoladą.
Czas przechowywania w lodówce: Nie zostawiaj ganache w lodówce na zbyt długo, ponieważ czekolada może zastygnąć i będzie zbyt twarda do użycia. W takim przypadku włóż go na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej.
Pomocy, mój ganache jest pełen grudek: Twój ganache się ścina. Może to być spowodowane jakością czekolady lub techniką. Jeśli tak się dzieje, lepiej roztopić czekoladę z jednej strony, podgrzać śmietankę z drugiej i delikatnie wymieszać.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: