Jak zrobić ganache czekoladową?
Przygotuj ganache czekoladową w prosty i szybki sposób, aby wzbogacić swoje desery! Co więcej, potrzebujesz tylko 2 składników, aby stworzyć ten pyszny smakołyk - czy to może być łatwiejsze? Ta łatwa do przygotowania ganache czekoladowa będzie jednym z twoich najlepszych sprzymierzeńców w cukiernictwie, niezależnie od tego, czy użyjesz jej do dekoracji piętrowych ciast, tart, nadziewanych czekoladek czy trufli ;-)
Składniki
Materiały
- rondel
Przygotowanie
Podgrzej śmietankę w rondelku.
Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj kawałki czekolady. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
Alternatywnie, wlej wrzącą śmietankę na czekoladę poza ogniem i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
Obserwacje
Wariacje: ten ganache można również przygotować z mleczną lub białą czekoladą.
Czas przechowywania w lodówce: Nie zostawiaj ganache w lodówce na zbyt długo, ponieważ czekolada może zastygnąć i będzie zbyt twarda do użycia. W takim przypadku włóż go na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej.
Pomocy, mój ganache jest pełen grudek: Twój ganache się ścina. Może to być spowodowane jakością czekolady lub techniką. Jeśli tak się dzieje, lepiej roztopić czekoladę z jednej strony, podgrzać śmietankę z drugiej i delikatnie wymieszać.