Jak zrobić czekoladowy ganache?
Czekoladowy ganache można zrobić szybko i łatwo, dodając swoim deserom odrobinę klasy! Co więcej, potrzebujesz tylko 2 składników, aby przygotować ten pyszny smakołyk - czy to może być łatwiejsze? Ten łatwy w przygotowaniu czekoladowy ganache będzie jednym z twoich najlepszych sprzymierzeńców w cukiernictwie, niezależnie od tego, czy użyjesz go do dekoracji piętrowych ciast, tart, nadziewanych czekoladek czy trufli ;-)
Składniki
Materiały
- Rondel
Przygotowanie
- Podgrzej śmietankę w rondelku.
- Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać kawałki czekolady. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
- Alternatywnie, wlać wrzącą śmietankę do czekolady i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
Obserwacje
Wariacje: ten ganache można również przygotować z mleczną lub białą czekoladą.
Czas przechowywania w lodówce: Nie zostawiaj ganache w lodówce na zbyt długo, ponieważ czekolada może zastygnąć i będzie zbyt twarda do użycia. W takim przypadku włóż go na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej.
Pomocy, mój ganache jest pełen grudek: Twój ganache się ścina. Może to być spowodowane jakością czekolady lub techniką. Jeśli tak się dzieje, lepiej roztopić czekoladę z jednej strony, podgrzać śmietankę z drugiej i delikatnie wymieszać.