Jak zrobić domowe masło?

zagłosuj teraz
Inny
4 porcji
łatwe
30 min

Masz ochotę upiec ciasto, ale nie masz wystarczająco dużo masła? Szkoda, sklepy są zamknięte... Nie poddawaj się i zamiast tego zrób własne domowe masło! Wszystko, czego potrzebujesz, to płynna śmietana! I jest łatwe do zrobienia. Wystarczy ubijać śmietanę, aż zacznie gęstnieć i oddzieli się od maślanki. Następnie przecedź ją przez sito, a otrzymasz 125 g masła! Nieźle, co?


Składniki

4
Szacowany koszt: 1 (0.25€/porcja)

Materiały


Przygotowanie



Obserwacje

Czas przechowywania: Niestety, ponieważ to masło nie jest pasteryzowane, należy je spożyć w ciągu 48 godzin. W przeciwnym razie zjełczeje.
Dodatek soli: Jednak dodanie soli pozwoli na przechowywanie masła do 1 dnia dłużej, a także doda mu pysznego smaku!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+