Jak zrobić domowe masło?

zagłosuj teraz
Inny
4 porcji
łatwe
30 min

Masz ochotę upiec ciasto, ale nie masz wystarczająco dużo masła? Szkoda, sklepy są zamknięte... Nie poddawaj się i zamiast tego zrób własne domowe masło! Wszystko czego potrzebujesz to płynna śmietana! I jest łatwe do zrobienia. Wszystko, co musisz zrobić, to ubijać śmietanę, aż zacznie gęstnieć i oddzieli się od maślanki. Następnie przecedzić ją przez sito i otrzymać 125 g masła! Nieźle, co?


Składniki

4
Szacowany koszt: 1 (0.25€/porcja)

Materiały

  • Mikser elektryczny lub garnek
  • odpieniacz
  • szmata

Przygotowanie


  • Jak zrobić domowe masło? - Przygotowanie krok 1Umieść zimną śmietanę w misce i ubij ją tak, jakbyś chciał zrobić bitą śmietanę. Jeśli nie masz miksera elektrycznego, włóż ją do słoika i wstrząśnij.
  • Jak zrobić domowe masło? - Przygotowanie krok 2Po pewnym czasie (około 15 minut) śmietana zacznie gęstnieć i oddzielać się od płynu zwanego maślanką.
  • Jak zrobić domowe masło? - Przygotowanie krok 3Odcedź mieszaninę, aby usunąć maślankę, a następnie ubij drugi raz, aby usunąć jak najwięcej płynu.
    Jeśli chcesz dodać sól, teraz jest na to czas!
  • Jak zrobić domowe masło? - Przygotowanie krok 4Zbierz powstałe masło, włóż je do czystej szmatki i wykręć tak mocno, jak to możliwe.
  • Jak zrobić domowe masło? - Przygotowanie krok 5Teraz domowe masło jest gotowe! Należy je spożyć w ciągu 48 godzin od zrobienia.

Obserwacje

Czas przechowywania: Niestety, ponieważ masło to nie jest pasteryzowane, należy je spożyć w ciągu 48 godzin. W przeciwnym razie zjełczeje.
Dodatek soli: Jednak dodanie soli pozwoli na przechowywanie masła do 1 dnia dłużej, a także doda mu pysznego smaku!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+