Jak zrobić domowe masło?
zagłosuj teraz
Masz ochotę upiec ciasto, ale nie masz wystarczająco dużo masła? Szkoda, sklepy są zamknięte... Nie poddawaj się i zamiast tego zrób własne domowe masło! Wszystko czego potrzebujesz to płynna śmietana! I jest łatwe do zrobienia. Wszystko, co musisz zrobić, to ubijać śmietanę, aż zacznie gęstnieć i oddzieli się od maślanki. Następnie przecedzić ją przez sito i otrzymać 125 g masła! Nieźle, co?
Składniki
4
Szacowany koszt: 1Euros€ (0.25€/porcja)
Materiały
- Mikser elektryczny lub garnek
- odpieniacz
- szmata
Przygotowanie
- Umieść zimną śmietanę w misce i ubij ją tak, jakbyś chciał zrobić bitą śmietanę. Jeśli nie masz miksera elektrycznego, włóż ją do słoika i wstrząśnij.
- Po pewnym czasie (około 15 minut) śmietana zacznie gęstnieć i oddzielać się od płynu zwanego maślanką.
- Odcedź mieszaninę, aby usunąć maślankę, a następnie ubij drugi raz, aby usunąć jak najwięcej płynu.
Jeśli chcesz dodać sól, teraz jest na to czas! - Zbierz powstałe masło, włóż je do czystej szmatki i wykręć tak mocno, jak to możliwe.
- Teraz domowe masło jest gotowe! Należy je spożyć w ciągu 48 godzin od zrobienia.
Obserwacje
Czas przechowywania: Niestety, ponieważ masło to nie jest pasteryzowane, należy je spożyć w ciągu 48 godzin. W przeciwnym razie zjełczeje.
Dodatek soli: Jednak dodanie soli pozwoli na przechowywanie masła do 1 dnia dłużej, a także doda mu pysznego smaku!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!