Mini ciasta francuskie ze szpinakiem i kozim serem
Wszyscy zgadzamy się, że wszyscy tutaj są fanami ciasta francuskiego ;-) Dzięki temu przepisowi na mini ciasteczka francuskie ze szpinakiem i kozim serem z pewnością będą hitem jako aperitif lub jako przystawka w towarzystwie sałatki. Niezależnie od tego, czy jest to okres świąteczny, czy inne wydarzenie, uwielbiamy oferować naszym gościom ciasta francuskie, a te będą miały dodatkową zaletę polegającą na zachęceniu całej rodziny do jedzenia szpinaku;-)
Składniki
Do złocenia :
Materiały
- Patelnia do smażenia
- Formy do muffinów
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Umyć i osuszyć szpinak, a następnie smażyć na oliwie z oliwek, soli i pieprzu przez 5 minut na średnim ogniu. - W międzyczasie przygotuj mieszankę, dodając do miski kozi ser, jajko, śmietanę, sól i pieprz.
- Dobrze wymieszać.
- Gdy szpinak ostygnie, posiekaj go grubo nożem.
- Dodaj posiekany szpinak do poprzedniej mieszanki.
- Pokrój ciasto francuskie na 9 kawałków.
*Najlepiej jest mieć prostokątne ciasto, ale jeśli, tak jak my, nie masz żadnego, odetnij skrawki z krawędzi i użyj ich ponownie do wypełnienia ciasta francuskiego na końcu! - Umieść kwadraty ciasta w natłuszczonych foremkach na muffinki.
- Wlej mieszankę szpinaku i koziego sera do każdej foremki.
- Złożyć brzegi ciasta, uszczelniając je tak bardzo, jak to możliwe, a następnie posmarować ubitym żółtkiem i posypać sezamem (opcjonalnie).
Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 25 minut z termoobiegiem. - A teraz ciasto francuskie jest gotowe! :-)
Obserwacje
Czy mogę użyć mrożonego szpinaku do tego przepisu?
Tak, można zastąpić świeży szpinak szpinakiem mrożonym. Upewnij się tylko, że dobrze go odsączysz po ugotowaniu, aby zapobiec wchłonięciu zbyt dużej ilości wody do potrawy.
Czy mogę zamiast niego użyć koziego sera?
Oczywiście, że możesz! Dla urozmaicenia smaku można użyć ricotty, fromage frais typu Philadelphia lub nawet sera z mleka owczego.
Jak zapobiec miękkości ciasta francuskiego?
Aby zapobiec rozmiękaniu ciasta francuskiego, upewnij się, że szpinak jest dobrze odsączony przed zmieszaniem go z serem.
Jak przechowywać te mini ciasta francuskie?
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2 do 3 dni. Aby je odgrzać, włóż je do piekarnika, aby ponownie stały się chrupiące.
Czy ciasto francuskie można przygotować wcześniej?
Tak, ciasto francuskie można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce przed gotowaniem tego samego dnia. Jeśli wolisz, możesz je również zamrozić przed pieczeniem i włożyć zamrożone prosto do piekarnika.