Sałatka z soczewicy, dyni piżmowej, czerwonej kapusty, buraków i pietruszki (idealna na jesień/zimę)
W Ptitchef uwielbiamy sałatki tak bardzo, że nie ma mowy, aby obejść się bez nich w okresie jesienno-zimowym. Zamieniamy więc surowe warzywa na sezonowe, łącząc czerwoną kapustę, buraka i dynię piżmową z soczewicą i natką pietruszki. To łatwy, ekspresowy i wegetariański przepis. Możesz więc jeść zdrowo, jednocześnie uzupełniając białko roślinne i błonnik ;-)
Składniki
Przygotowanie
- Obierz dynię piżmową i pokrój ją w kostkę. W misce wymieszaj ją z 1 łyżką oliwy z oliwek i 1 łyżeczką miodu. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
- W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki:
* pokrój buraki w kostkę
* pokrój czerwoną kapustę w cienkie paski
* posiekaj świeżą pietruszkę
* odsącz zieloną soczewicę - W salaterce wymieszaj soczewicę, buraki, czerwoną kapustę, pietruszkę i dynię piżmową. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu, sól i pieprz, i voilà! Sałatka gotowa: smacznego!
Obserwacje
Czy mogę dodać orzechy do sałatki?
Tak, możesz! Rozdrobnione orzechy włoskie są idealne do tej jesienno-zimowej sałatki. Możesz również dodać orzechy laskowe, pestki dyni, sezam, słonecznik itp. Istnieje wiele alternatyw, które sprawią, że sałatka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Nie wahaj się podsmażyć ich przez kilka minut na gorącej patelni, aby nadać im dymny smak.
Czego mogę użyć zamiast miodu?
Miód można zastąpić syropem z agawy.
Jak długo mogę przechowywać tę sałatkę?
W szczelnym pojemniku można przechowywać sałatkę w lodówce przez 3-4 dni. Aby uniknąć "ugotowania" sałatki przez winegret, dodaj go w ostatniej chwili. Bez sosu sałatkę można przechowywać dłużej.