Sałatka z soczewicy, piżmianu jadalnego, czerwonej kapusty, buraków i pietruszki (idealna na jesień/zimę)
W Ptitchef uwielbiamy sałatki tak bardzo, że nie ma mowy, aby obejść się bez nich w okresie jesienno-zimowym. Zamieniamy więc surowe warzywa na sezonowe, łącząc czerwoną kapustę, buraka i butternuta z soczewicą i natką pietruszki. To łatwy, ekspresowy i wegetariański przepis. Możesz więc jeść zdrowo, jednocześnie uzupełniając białko roślinne i błonnik ;-)
Składniki
Przygotowanie
- Dynię piżmową obrać i pokroić w kostkę. W misce wymieszaj je z 1 łyżką oliwy z oliwek i 1 łyżeczką miodu. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
- W międzyczasie przygotować pozostałe składniki:
* buraki pokroić w kostkę
* pokroić czerwoną kapustę w cienkie paski
* posiekać świeżą pietruszkę
* odsączyć zieloną soczewicę - W salaterce wymieszaj soczewicę, buraki, czerwoną kapustę, pietruszkę i piżmian. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu, sól i pieprz, i voilà! Sałatka gotowa: smacznego!
Obserwacje
Czy mogę dodać orzechy do sałatki?
Tak, możesz! Rozdrobnione orzechy włoskie są idealne do tej jesienno-zimowej sałatki. Możesz również dodać orzechy laskowe, pestki dyni, sezam, słonecznik itp. Istnieje wiele alternatyw, które sprawią, że sałatka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Nie wahaj się podsmażyć ich przez kilka minut na gorącej patelni, aby nadać im dymny smak.
Czego mogę użyć zamiast miodu?
Miód można zastąpić syropem z agawy.
Jak długo mogę przechowywać tę sałatkę?
W szczelnym pojemniku można przechowywać sałatkę w lodówce przez 3-4 dni. Aby uniknąć "ugotowania" sałatki przez winegret, dodaj go w ostatniej chwili. Bez sosu sałatkę można przechowywać dłużej.