Sałatka z soczewicy, dyni piżmowej, czerwonej kapusty, buraków i pietruszki (idealna na jesień/zimę)

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
40 min

W Ptitchef uwielbiamy sałatki tak bardzo, że nie ma mowy, aby obejść się bez nich w okresie jesienno-zimowym. Zamieniamy więc surowe warzywa na sezonowe, łącząc czerwoną kapustę, buraka i dynię piżmową z soczewicą i natką pietruszki. To łatwy, ekspresowy i wegetariański przepis. Możesz więc jeść zdrowo, jednocześnie uzupełniając białko roślinne i błonnik ;-)


Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania25 min


Obserwacje

Czy mogę dodać orzechy do sałatki?
Tak, możesz! Rozdrobnione orzechy włoskie są idealne do tej jesienno-zimowej sałatki. Możesz również dodać orzechy laskowe, pestki dyni, sezam, słonecznik itp. Istnieje wiele alternatyw, które sprawią, że sałatka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Nie wahaj się podsmażyć ich przez kilka minut na gorącej patelni, aby nadać im dymny smak.

Czego mogę użyć zamiast miodu?
Miód można zastąpić syropem z agawy.

Jak długo mogę przechowywać tę sałatkę?
W szczelnym pojemniku można przechowywać sałatkę w lodówce przez 3-4 dni. Aby uniknąć "ugotowania" sałatki przez winegret, dodaj go w ostatniej chwili. Bez sosu sałatkę można przechowywać dłużej.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+