Verriny z raclette (bez urządzenia): aby cieszyć się nimi nawet jako aperitif
zagłosuj teraz
Uwielbiamy raclette tak bardzo, że jemy je nawet jako aperitif! Ale nie podawaj go w byle jaki sposób: w verrine, proszę! Elegancka prezentacja jednego z naszych ulubionych dań. Spróbujesz?
Składniki
4
Szacowany koszt: 4.97Euros€ (1.24€/porcja)
Materiały
- 4 szklanki bodega
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania13 min
Nakłuj ziemniaki i umieść je w misce. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz, a następnie gotuj pod przykryciem w kuchence mikrofalowej przez 8 minut.
Ugotowane ziemniaki pokrój na małe kawałki. Roztop masło na patelni. Smaż pokrojone ziemniaki z ziołami prowansalskimi przez 5 minut, aż będą złotobrązowe.
Pokrój plasterki raclette na 4 części, a wędlinę na małe kawałki. Umieść kawałki ziemniaków w verrines i przykryj 3 kawałkami raclette.
Na wierzchu ułóż kawałki wędliny (około 1 plastra na szklankę), a następnie przykryj ziemniakami.
Na koniec dodaj kawałek raclette i kawałek wędliny na wierzch. I to wszystko!
Obserwacje
Jeśli chcesz mieć pewność, że ser dobrze się rozpuści, umieść ziemniaki w verrines, gdy są bardzo gorące. Możesz również przykryć je folią spożywczą lub aluminiową, aby utrzymać ciepło. :-)
Sprzęt do gotowania
kuchenka mikrofalowa
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!