Verriny z raclette (bez urządzenia): aby cieszyć się nimi nawet jako aperitif

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
23 min

Uwielbiamy raclette tak bardzo, że jemy je nawet jako aperitif! Ale nie podawaj go w byle jaki sposób: w verrine, proszę! Elegancka prezentacja jednego z naszych ulubionych dań. Spróbujesz?

Składniki

4

Materiały

  • 4 szklanki bodega

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania13 min
  • Verriny z raclette (bez urządzenia): aby cieszyć się nimi nawet jako aperitif - Przygotowanie krok 1Nakłuj ziemniaki i umieść je w misce. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz, a następnie gotuj pod przykryciem w kuchence mikrofalowej przez 8 minut.
  • Verriny z raclette (bez urządzenia): aby cieszyć się nimi nawet jako aperitif - Przygotowanie krok 2Ugotowane ziemniaki pokrój na małe kawałki. Roztop masło na patelni. Smaż pokrojone ziemniaki z ziołami prowansalskimi przez 5 minut, aż będą złotobrązowe.
  • Verriny z raclette (bez urządzenia): aby cieszyć się nimi nawet jako aperitif - Przygotowanie krok 3Pokrój plasterki raclette na 4 części, a wędlinę na małe kawałki. Umieść kawałki ziemniaków w verrines i przykryj 3 kawałkami raclette.
  • Verriny z raclette (bez urządzenia): aby cieszyć się nimi nawet jako aperitif - Przygotowanie krok 4Na wierzchu ułóż kawałki wędliny (około 1 plastra na szklankę), a następnie przykryj ziemniakami.
  • Verriny z raclette (bez urządzenia): aby cieszyć się nimi nawet jako aperitif - Przygotowanie krok 5Na koniec dodaj kawałek raclette i kawałek wędliny na wierzch. I to wszystko!

Obserwacje

Jeśli chcesz mieć pewność, że ser dobrze się rozpuści, umieść ziemniaki w verrines, gdy są bardzo gorące. Możesz również przykryć je folią spożywczą lub aluminiową, aby utrzymać ciepło. :-)

Sprzęt do gotowania

kuchenka mikrofalowa
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: