Verrines z raclette (bez urządzenia): do delektowania się nawet jako aperitif
zagłosuj teraz
Uwielbiamy raclette tak bardzo, że jemy je nawet jako aperitif! Ale nie podawaj go w byle jaki sposób: w verrine, proszę! Elegancka prezentacja jednego z naszych ulubionych dań. Spróbujesz?
Składniki
4
Szacowany koszt: 4.97Euros€ (1.24€/porcja)
Materiały
- 4 szklanki bodega
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania13 min
- Nakłuj ziemniaki i umieść je w misce. Dodaj mżawkę oliwy z oliwek, sól i pieprz i gotuj pod przykryciem w kuchence mikrofalowej przez 8 minut.
- Ugotowane ziemniaki pokroić na małe kawałki. Roztopić masło na patelni. Smażyć pokrojone ziemniaki z ziołami prowansalskimi przez 5 minut. Powinny być złotobrązowe.
- Pokrój plasterki raclette na 4 części, a wędlinę na małe kawałki. Umieść kawałki ziemniaków w verrines i przykryj 3 kawałkami raclette.
- Na wierzchu ułożyć kawałki wędliny (około 1 plastra na szklankę), a następnie przykryć ziemniakami.
- Na koniec dodaj kawałek raclette i kawałek wędliny na wierzch. I to wszystko!
Obserwacje
Jeśli chcesz mieć pewność, że ser dobrze się rozpuści, umieść ziemniaki w verrines, gdy są bardzo gorące. Możesz również przykryć ziemniaki folią spożywczą lub aluminiową, aby utrzymać ciepło. :-)
Sprzęt do gotowania
kuchenka mikrofalowa
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!