Verrines z raclette (bez urządzenia): do delektowania się nawet jako aperitif

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
23 min

Uwielbiamy raclette tak bardzo, że jemy je nawet jako aperitif! Ale nie podawaj go w byle jaki sposób: w verrine, proszę! Elegancka prezentacja jednego z naszych ulubionych dań. Spróbujesz?


Składniki

4
Szacowany koszt: 4.97 (1.24€/porcja)

Materiały

  • 4 szklanki bodega

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania13 min

  • Verrines z raclette (bez urządzenia): do delektowania się nawet jako aperitif - Przygotowanie krok 1Nakłuj ziemniaki i umieść je w misce. Dodaj mżawkę oliwy z oliwek, sól i pieprz i gotuj pod przykryciem w kuchence mikrofalowej przez 8 minut.
  • Verrines z raclette (bez urządzenia): do delektowania się nawet jako aperitif - Przygotowanie krok 2Ugotowane ziemniaki pokroić na małe kawałki. Roztopić masło na patelni. Smażyć pokrojone ziemniaki z ziołami prowansalskimi przez 5 minut. Powinny być złotobrązowe.
  • Verrines z raclette (bez urządzenia): do delektowania się nawet jako aperitif - Przygotowanie krok 3Pokrój plasterki raclette na 4 części, a wędlinę na małe kawałki. Umieść kawałki ziemniaków w verrines i przykryj 3 kawałkami raclette.
  • Verrines z raclette (bez urządzenia): do delektowania się nawet jako aperitif - Przygotowanie krok 4Na wierzchu ułożyć kawałki wędliny (około 1 plastra na szklankę), a następnie przykryć ziemniakami.
  • Verrines z raclette (bez urządzenia): do delektowania się nawet jako aperitif - Przygotowanie krok 5Na koniec dodaj kawałek raclette i kawałek wędliny na wierzch. I to wszystko!

Obserwacje

Jeśli chcesz mieć pewność, że ser dobrze się rozpuści, umieść ziemniaki w verrines, gdy są bardzo gorące. Możesz również przykryć ziemniaki folią spożywczą lub aluminiową, aby utrzymać ciepło. :-)



Sprzęt do gotowania

kuchenka mikrofalowa

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+