Hummus marchewkowy

zagłosuj teraz
Przekąska
4 porcji
łatwe
55 min

Marchewki zostały dodane do naszego hummusu na aperitif! Oprócz pomarańczowego koloru, dodają lekko słodkiego smaku do pasty ;-) Idealne z warzywnymi paluszkami lub chipsami! Dobre rozwiązanie pełne białka roślinnego, gdy chcesz ograniczyć spożycie mięsa, jedząc jednocześnie więcej warzyw! Dobry, kremowy przepis, który można również dodać do sałatek, aby uczynić je bardziej pożywnymi :-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 0.99 (0.25€/porcja)

Materiały

  • Papier pergaminowy
  • Blender

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania20 min

  • Hummus marchewkowy - Przygotowanie krok 1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Pokrój marchewki na małe słupki i wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek. Włóż do piekarnika na 20 minut i pozostaw do ostygnięcia.
  • Hummus marchewkowy - Przygotowanie krok 2Umieść marchew, ciecierzycę, pietruszkę, sok z cytryny i tahini w blenderze. Doprawić do smaku.
  • Hummus marchewkowy - Przygotowanie krok 3Zmiksuj mieszaninę do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli konsystencja jest zbyt pastowata, dodaj więcej cytryny.
  • Hummus marchewkowy - Przygotowanie krok 4Posyp sezamem i gotowe!

Obserwacje

Tahin to przecier sezamowy. Można go znaleźć w supermarketach. Można go zastąpić innym puree z nasion oleistych.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+