Hummus marchewkowy
zagłosuj teraz
Marchewki zostały dodane do naszego hummusu na aperitif! Oprócz pomarańczowego koloru, dodają lekko słodkiego smaku do pasty ;-) Idealne z warzywnymi paluszkami lub chipsami! Dobre rozwiązanie pełne białka roślinnego, gdy chcesz ograniczyć spożycie mięsa, jedząc jednocześnie więcej warzyw! Dobry, kremowy przepis, który można również dodać do sałatek, aby uczynić je bardziej pożywnymi :-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 0.99Euros€ (0.25€/porcja)
Materiały
- Papier pergaminowy
- Blender
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania20 min
- Rozgrzać piekarnik do 180°C. Pokrój marchewki na małe słupki i wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek. Włóż do piekarnika na 20 minut i pozostaw do ostygnięcia.
- Umieść marchew, ciecierzycę, pietruszkę, sok z cytryny i tahini w blenderze. Doprawić do smaku.
- Zmiksuj mieszaninę do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli konsystencja jest zbyt pastowata, dodaj więcej cytryny.
- Posyp sezamem i gotowe!
Obserwacje
Tahin to przecier sezamowy. Można go znaleźć w supermarketach. Można go zastąpić innym puree z nasion oleistych.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!